Hiper dual matrislerin öklidyen ve lorentzıan uzaylarda kinematik uygulamaları
Inematics applications of hyper dual matrices ineuclidean and lorentzian spaces
  1. Tez No: 971742
  2. Yazar: ÜLKÜ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM YÜCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Hyper Dual Number, Hyper Dual Matrix, Dual Transformation, Lorentzian Space
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmı olarak düzenlenmiş, dual sayılar, hiper dual sayılar, kinematik ve dual dönüşüm kavramlarından bahsedilerek, bu konular ile ilgili yapılan çalışmalara değinilmiştir. İkinci bölümde, tezde kullanılan temel tanım ve teoremler sunulmuştur. Üçüncü bölümde, hiper dual matrisler ve dual dönüşüm yardımıyla Öklid uzayı ile Lorentz uzayındaki hareketler ele alınmıştır. Her iki uzayda da sabit kalan eksenler üzerinde çalışılmıştır. Dördüncü bölümde, Öklid uzayı ile Lorentz uzayında hiper dual matrisler yardımıyla üçüncü bölümde verilen hareketlerin kinematik uygulamalarına yer verilmiştir. Son bölüm, tezin sonuç ve öneriler kısmı olarak düzenlenmiştir
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five main parts. The first chapter was organized as an introductary part, where the concepts of dual numbers, hyper-dual numbers, kinematics and dual transformations are mentioned and the studies on these topics are mentioned. In the second chapter, the basic definitions and theorems used in this thesis are presented. In the third chapter, with the help of hyper dual matrices and dual transformation, motions in Euclidean space and Lorentz space are discussed. Axes that remain fixed in both spaces are studied. In the fourth chapter, kinematic applications of the motions given in the third chapter with the help of hyper dual matrices in Euclidean space and Lorentz space are given. The last chapter is organized as the conclusion and recommendations part of the thesis.