Geleneksel çocuk oyunlarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin değerler eğitimine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of traditional children's games on the values education of primary school 4th grade students
  1. Tez No: 971741
  2. Yazar: NESİBE VİLDAN SAYDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel çocuk oyunları, değerler eğitimi, ilkokul, Traditional children's games, values education, primary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Geleneksel çocuk oyunlarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin değerler eğitimine etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada, karma yöntemin açıklayıcı deseninden yararlanılmıştır. Çalışmanın nitel bölümünde durum çalışması deseninden, nicel bölümünde ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, uygun örnekleme tekniğiyle belirlenen Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilkokuldaki iki farklı 4. sınıf şube öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu çalışma kapsamında; verilerin elde edilmesinde“Okul Ortamında Değerler Eğitimi Konusunda Öğrenci Görüşlerini Belirleme Anketi”nden ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşmeler”den yararlanılmıştır. Araştırmada kapsamında“Okul Ortamında Değerler Eğitimi Konusunda Öğrenci Görüşlerini Belirleme Anketi”uygulama öncesi (ön test) ve uygulama sonrasında (son test) hem deney hem de kontrol grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Ayrıca son testten iki hafta sonra da kalıcılık testi hem deney hem de kontrol grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilerle sekiz hafta boyunca geleneksel çocuk oyunları oynanmış olup bu gruptan seçilen 10 öğrenciyle geleneksel çocuk oyunlarına yönelik görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde SPSS programından, nitel verilerin analizinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin değerler eğitimi son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca geleneksel çocuk oyunları uygulamalarının, değerler eğitiminde kalıcı bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. 2025, x + 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study, which was conducted to examine the effects of traditional children's games on the values education of 4th grade primary school students, utilized a mixed method descriptive design. The qualitative part of the study utilized a case study design, while the quantitative part utilized a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group. The study group consisted of students from two different fourth-grade classes at a primary school affiliated with the Yozgat Provincial Directorate of National Education, selected through convenience sampling. Within the scope of this study, the“Survey to Determine Student Opinions on Values Education in School Environment”and“Semi-Structured Interviews”were used to obtain the data. Within the scope of the study, the“Survey to Determine Student Opinions on Values Education in School Environment”was administered to both the experimental and control groups before (pre-test) and after (post-test) the application. In addition, a retention test was administered to both the experimental and control groups two weeks after the post-test. Students in the experimental group played traditional children's games for eight weeks, and interviews were conducted with 10 students selected from this group about traditional children's games. Quantitative data were analyzed using SPSS, while qualitative data were analyzed using descriptive analysis. The study revealed a significant difference between the values education post-test scores of the experimental and control groups, favoring the experimental group. Furthermore, it was determined that traditional children's games had a lasting impact on values education. 2025, x + 89 Pages