Turistlerin Türkiye'deki toplum eczanelerinde karşılaştığı zorluklar
Challenges tourists faced in Turkish community pharmacies
- Tez No: 971764
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR BAĞDATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: International tourists, Community pharmacies, Healthcare access, Pharmaceutical care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, her yıl farklı ülkelerden milyonlarca uluslararası turisti ağırlayan, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biridir. Türkiye'de bulundukları süre boyunca turistler, farmasötik bakım gerektiren sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. Toplum eczacıları, kolay erişilebilir sağlık hizmeti sunucuları olup, turistlerin ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak, uluslararası turistlerin Türkiye'deki toplum eczanelerindeki deneyimleri yeterince araştırılmamıştır. Bu nedenle bu çalışma, turistlerin karşılaştıkları engelleri, zorlukları ve güçlükleri algılayışlarını; yaşadıkları deneyimlere dayalı olarak hizmet kalitesine ilişkin algılarını; ve toplum eczacılığı hizmetlerinin algılanan kalitesini artırmaya yönelik önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, sağlık hizmetlerine erişimin beş boyutundan oluşan Penchansky ve Thomas modelinden (erişilebilirlik, Bulunabilirlik, karşılanabilirlik, uyum sağlama ve kabul edilebilirlik) yararlanılarak yürütülmüştür. Nitel bir yöntem kullanılmış olup, Türkiye'de kaldıkları süre boyunca bir toplum eczanesini ziyaret etmiş ve deneyim yaşamış 19 farklı ülkeden 25 yetişkin turist ile yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve belirlenen tema ve alt temalar, sağlık hizmetlerine erişim modelinin beş boyutu çerçevesinde düzenlenmiştir. Bulgular, çeşitli zorlukları ortaya koymuştur. En belirgin zorluk ise dil engelleridir. Bunun yanı sıra, belirli ilaçların bulunabilirliği, eczanelere mesai saatleri dışında ve Pazar günleri erişim, ilaç fiyatlandırması ve eczane hizmetlerinin kalitesine ilişkin memnuniyet düzeyi gibi unsurlar da turistlerin deneyimlerini etkilemiştir. Toplum eczacılarının rolü, eczacıların empati düzeyleri, iletişim becerileri ve mesleki destekleri ile eczacılara duyulan güven ve güvenilirlik algısı da dikkat çeken diğer unsurlar arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın bulguları; dil desteğinin artırılması, kültürel açıdan yetkin eczacılık uygulamalarının benimsenmesi, eczane hizmetlerine yönelik bilgilendirici materyallerin erişilebilirliğinin geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Ayrıca, eczanelerde sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi adına paydaşlarla ortak hareket edilerek uluslararası ziyaretçilerin deneyimlerinin güçlendirilmesi ve Türkiye'deki genel turistik deneyimlerine olumlu katkı sağlayacak yüksek kaliteli eczacılık hizmetlerinin sunulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeleri: toplum eczaneleri, sağlık hizmetlerine erişim,Turistlerin ilaç erişimi engeller,Uluslararası turistler.
Özet (Çeviri)
Turkey is among the most visited countries in the world, attracting millions of international tourists from different countries every year. During their stay in Turkey, the tourists may face health issues that require pharmaceutical care. Community pharmacists are easily accessible healthcare providers and have an important role in meeting tourists' needs. However, international tourists' experiences in Turkish community pharmacies have not been sufficiently explored. So this study aimed to Identify the tourists' perceptions of barriers, challenges, and difficulties that they faced, their perceptions based on their experience about the quality of services, and to find out the tourists' suggestions to enhance the perceived quality of community pharmacy services Guided by the Penchansky and Thomas model of healthcare access which consist of five dimensions: availability, accessibility, affordability, accommodation, and acceptability. A qualitative method was used, including semi-structured, face-to-face interviews with 25 adult tourists from 19 countries who had experience and visited a community pharmacy during their stay in Turkey. Thematic analysis was conducted, and the identified themes and sub-themes were arranged within five dimensions of the healthcare access model. Findings revealed a range of challenges. Language barriers were the most significant. In addition to the availability of specific medicines, accessibility to pharmacies after standard working hours and on Sundays, the pricing of medicines, and perceptions of quality of pharmacy services related to their satisfaction level, Role of the community pharmacists, pharmacists' empathy, communication skills, and professional support, Trust and Reliability in pharmacists. The study findings highlight the need for enhanced language support, culturally competent pharmacy practices, and improved informational accessibility to pharmacy services and emphasize the requirement for pharmacy orientation to unify efforts with stakeholders, thereby improving the experiences of international visitors by delivering high-quality services in pharmacies that impact the overall experience in Turkey.