Avrupa Birliği yolunda Türkiye'nin tanıtım sorunları: Billboard tasarım önerileri
Turkey?s promotion problems on the way to European Union: Suggestions on designing billboards
  1. Tez No: 254879
  2. Yazar: SERDAR PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAMIK K. SARIKAVAK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Reklam, Türkiye Tanıtımı, Ülke imajı, Avrupa Birliği, İmge, Bilbord
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Avrupa için `öteki' olarak görülen Türkiye 1987 yılında Avrupa Birliği'ne girmek içintam üyelik başvurusu yapmıştır. 1999`da Helsinki Zirvesi'nde adaylığı resmen kabuledilmiş ve 3 Ekim 2005 tarihinde AB ile üyelik müzakerelerine başlanmıştır. AncakAvrupa'da Türklere ilişkin olumsuz önyargı ve imgelerin Türkiye'nin Avrupa Birliği'negirmesinde temel sorun olduğu hep gözlemlenmiştir. Avrupalıların Türkiye'yi yeterincetanımadığı, belleklerindeki Türkiye ve Türkler ile ilgili düşüncelerin önyargı ve yanlışimgeler ile şekillendiği gerçeği artık tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu nedenlede, Türkiye'nin ve Türklerin yurtdışında modern yüzü ve farklı değerleri ile tanıtılmasıve geçmişten gelen olumsuz imge ve ön yargılarının silinmesi zorunlu hale gelmiştir.`Avrupa Birliği Yolunda Türkiye'nin Tanıtım Sorunları: Billboard Tasarım Önerileri'başlıklı tezin birinci bölümünde, Türkiye'nin ve Türklerin AB'deki imaj sorunugeçmişten bugüne tüm yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. Avrupa Birliği yolundakiTürkiye'nin Batı ile olan ilişkilerinde özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve19. Yüzyıl'da oluşmuş olumsuz imgelerin nedenleri irdelenmiş, Türk işçilerinyoğunlukla yaşadığı AB ülkelerinden gelen turistlerin olumsuz önyargıları ve nedenleriüzerinde durulmuştur. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığı sürecinde önüne konanislam, insan hakları, demokrasi ve az gelişmişlik gibi sorunların temelinde geçmiştenkalan olumsuz imge ve önyargılar olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.İkinci bölümde, ülke tanıtımında marka, imaj ve grafik tasarım ögeleri üzerindedurulmuş, reklam, bilgilendirme, halkla ilişkiler, propaganda, turizm amaçlı tanıtmateknikleri gibi toplumu etkileme ve ikna etme yöntemleri açıklanmıştır. Bir toplumunzihninde diğer toplumun imajını oluşturmanın öneminden ve bunu başarmada kullanılanteknikler ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise Türkiye'nin tanıtımında rol oynayan kuruluşlar, üstlendiklerigörevler ve etkinlikler ele alınmıştır. Türkiye'nin turizm ve kültür tanıtma etkinliklerinede değinilmiştir.Dördüncü bölüm açıkhava reklâmcılığının tanımı, açıklaması ve önemine ayrılmıştır.Diğer mecralar ile karşılaştırıldığında açıkhavanın üstünlükleri ve turizm tanıtımındakiönemi üzerinde durulmuştur.Beşinci bölümde, ülkelerin uluslararası platformda marka değerleri bakımındanincelemeleri yapılmış `ülke markası' kavramı irdelenmiştir. Türkiye'nin ve çeşitliülkelerin son yıllarda gerçekleştirdiği tanıtım kampanyaları uygulamaları tasarım veiçerikleri bakımından incelenmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafındanyürütülen tanıtım kampanyaları ve uygulamaları grafik tasarım açısındandeğerlendirilmiştir.Son bölüm, imaj sorunlarının AB-Türkiye ilişkilerindeki olumsuz etkilerini azaltmayayönelik yapılan bilbord uygulamaları ve değerlendirmelerinden oluşmaktadır.Türkiye'nin turizm tanıtımında güneş, deniz ve kum ögelerinin yanı sıra farklı stratejilerile kültürel tanıtımında, insan ögesinin ve değerlerinin vurgulanmasının önemibelirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The full membership application for European Union was made in 1987 for Turkeywhich is seen as ?other? in Europe?s point of view. Turkey?s candidacy for membershipwas officially approved at EU Helsinki Summit in 1999 and accession negotiations withEU were started on 3rd October, 2005. However, to date it has been observed thatnegative prejudices and images against Turkish people throughout Europe are mainproblems for Turkey?s accession in EU. It is so apparent reality for whole generalpublic that Europeans does not know Turkey enough and their thoughts about Turkeyand Turks are based on prejudices and false images. Now it is absolutely necessary topresent Turkey (and also Turks) with its modern face and different values in abroad andto remove all negative images and prejudices which have come from the past.In the first part of this thesis which has been made for these reasons, image problems ofTurkey and Turks in Europe?s point of view are considered in all aspects from past tonow. In this study, the reasons of negative images on the relationship between Europeand Turkey which is on the way to European Union, especially constituted in the era ofOttoman Empire and in the 19th century, are dealt with and prejudices of touristscoming from EU countries, especially ones in which plenty of Turkish workers live, andreasons for them are emphasized. It is shown that the obstacles like Islam, human rights,democracy and underdevelopment that put into Turkey?s way in the process ofEuropean Union candidacy are based on negative images and prejudices coming fromthe past.In the second part of the thesis, the brand, images and graphic design elements in acountry promotion are emphasized, and the methods of public persuasion andinfluencing like advertising, promotion, information, public relations, propaganda andpromotion techniques aimed at tourists are explained. The importance of creating acountry?s image awareness on the others is considered and the techniques used forachieving this aim are dealt with.