Task assignment and path planning for capacitated agents engaged in lifelong pickup and delivery tasks
Yaşam boyu alma ve teslimat görevleri yapan kapasiteli etmenler için görev atama ve yol planlama
  1. Tez No: 971782
  2. Yazar: EVREN ÇİLDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli ajanlar, Çok ajanlı sistemler, Çoklu-ajan arama, Mobile agents, Multiagent systems, Multiagent search
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Depo otomasyonu alanında ortaya çıkmış güncel bir problem olan Çok Etmenli Alma ve Teslimat (MAPD), klasik bir problem olan Çok Etmenli Yol Planlama (MAPF) probleminin, etmenlere sürekli olarak bir paketi alıp bir yere teslim etmek için görev verildiği yaşam boyu versiyonudur. MAPD probleminin orijinalinde etmenlerin bir seferde yalnızca bir paket taşımasına izin verilmiştir. Bu tezde, rotaları üzerindeki paketleri toplayabilen veya teslim edebilen kapasitesi artırılmış etmenler için MAPD problemi (MAPDC) ele alınmıştır. Bu kapsamda, sürekli alma ve teslimat görevlerinde bulunan kapasiteli etmenler için çakışmayan rotalar planlayan iki yeni algoritma önerilmiştir. Bu tezde, birleşik bir görev atama ve yol planlama çözümünün sistem verimini kayda değer oranda yükseltebileceği savunulmaktadır ve bir dizi alma ve teslimat görevini tamamlamak için gereken toplam süreyi azaltmayı amaçlayan görev atama stratejileri araştırılmıştır. Etmenin planlanmış geçiş noktalarına daha yakın hedeflere sahip görevler atanabilmesi için sezgisel yöntemler önerilmiş ve çeşitli simülasyon senaryolarında kapsamlı bir şekilde test edilmiştir. Deneysel sonuçlar, iyileştirilmiş görev atamalarının, MAPDC probleminin çözüm kalitesini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A recent problem that originates from the domain of automated warehouses is the Multi-Agent Pickup and Delivery (MAPD), the lifelong version of the classical Multi-Agent Path Finding (MAPF) problem, where agents continuously receive tasks for picking up an item and delivering it to a predefined location. In the original version of the MAPD problem, agents are allowed to carry only one item at a time. This thesis studies MAPD for capacity-enhanced agents (MAPDC) that can collect or deliver packages on their routes. Two novel algorithms are proposed, which plan non-conflicting routes for capacitated agents engaged in continuous pickup and delivery tasks. This thesis argues that a combined task assignment and path planning solution can increase system throughput to a notable extent and explores task assignment strategies aiming to reduce the total time required to complete a series of pickup and delivery tasks. The thesis introduces heuristics for assigning tasks with destinations closer to agent's planned waypoints, thoroughly tested across diverse simulation setups. The experimental results demonstrate that improved task assignments can significantly enhance the solution quality for the MAPDC problem.