Beden adipozite, visseral adipozite, beden yuvarlaklık, lipid birikim ürünleri ve CUN-BAE adı verilen antropometrik indekslerin metabolik sendrom tanımlamadaki rolleri
The roles of body adiposity, visceral adiposity, body roundness, lipid accumulation product, and CUN-BAE anthropometric indices in the diagnosis of metabolic syndrome
- Tez No: 971783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK GÜNER, DOÇ. DR. EMRE DİRİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Vücut yağ indeksi, Anthropometry, Body adiposite index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Fiziki antropolojinin bir tekniği olan antropometri, insan vücudunun morfolojik özelliklerini nicel verilerle ortaya koyan sistematik bir yöntem olarak sağlık alanında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Antropometrik ölçümler, obezite ve metabolik sendrom gibi kronik hastalıkların erken öngörülmesinde önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte, cinsiyet ve popülasyon farklılıklarına duyarlı olabilen bu göstergelerin evrensel eşik değerlerle değerlendirilmesi, beden kompozisyonu ve yağ dağılımındaki toplumsal farklılıklar nedeniyle metabolik sendrom tanısındaki öngörü gücünde değişkenlik oluşturmaktadır. Literatürde yeni antropometrik indekslere ve toplumlara göre değişen eşik değerlere olan ihtiyaç vurgulanmaktadır. Hatay ilinde yapılan bu kesitsel çalışma ile farklı antropometrik indekslerin metabolik sendrom tanısı ile ilişkisinin incelenmesi ve bu ölçütlerin ön görücülüğünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran gönüllü 256 katılımcının biyokimyasal parametreleri ve antropometrik ölçümleri (Beden Kitle İndeksi (BKİ), Beden Adipozite İndeksi (BAI), Visseral Adipozite İndeksi (VAI), Beden yuvarlaklık indeksi (BRI), Lipit Birikim Ürünleri İndeksi (LBÜ) ve CUN-BAE) değerlendirilmiştir. Katılımcıların %31,9 'u (n=75) Metabolik Sendrom (MetS) tanısı almıştır. Hesaplanan tüm indekslerin birbirleri ile korelasyonları istatistiksel olarak pozitif yönlü ve çok yüksek (p<0,01) düzey göstermekle birlikte Metabolik Sendrom durumu ile indekslerin korelasyonlarının ise negatif yönlü ve çok yüksek düzeyde olduğu (p<0,01) bulunmuştur. Tüm indeks değerlerinin MetS tanı alma durumları cinsiyete ve belirtilen yaş kategorilerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar (p<0,01); (p<0,01) gösterdikleri bulunmuştur.II Yaşanılan yere göre bakıldığında ise Hatay ilinde yaşayan ve yaşamayanlar arasında CUN-BAE indeksi haricinde (p>0,05) tüm indekslerin istatistiksel olarak anlamlılıklar (p<0,05) gösterdiği bulunmuştur. Bu çalışmanın bulguları, BAI, VAI, BRI, LBÜ ve CUN-BAE gibi antropometrik indekslerin metabolik sendrom ile ilişkili olduğunu, farklı popülasyonlardan, yaş, cinsiyetten etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Anthropometry, as a technique of physical anthropology, is a systematic method that quantitatively reveals the morphological characteristics of the human body and is widely used in the field of health sciences. Anthropometric measurements play an important role in the early prediction of chronic diseases such as obesity and metabolic syndrome. However, the evaluation of these indicators with universal cut-off values may lead to variability in the predictive power for metabolic syndrome diagnosis due to gender- and population-specific differences in body composition and fat distribution. The need for novel anthropometric indices and cut-off points adapted to different populations is emphasized in the literature. This cross-sectional study, conducted in Hatay province in Türkiye, aimed to investigate the association between various anthropometric indices and the diagnosis of metabolic syndrome, and to evaluate their predictive power. Biochemical parameters and anthropometric measurements of 256 voluntary participants admitted to the Family Medicine outpatient clinic were assessed, including Body Mass Index (BMI), Body Adiposity Index (BAI), Visceral Adiposity Index (VAI), Body Roundness Index (BRI), Lipid Accumulation Product (LAP), and CUN-BAE. Among the participants, 31.9% (n = 75) were diagnosed with Metabolic Syndrome (MetS). While all calculated indices showed statistically significant, strong, and positive correlations with each other (p < 0.01), their correlations with MetS were statistically significant, strong, and negative (p < 0.01). Significant differences were observed in all index values with respect to gender and defined age categories (p < 0.01). When analyzed by place of residence,IV statistically significant differences (p < 0.05) were found for all indices except CUNBAE (p > 0.05) between participants living in Hatay and those outside the province. The findings of this study demonstrate that anthropometric indices such as BAI, VAI, BRI, LAP, and CUN-BAE are associated with metabolic syndrome and are influenced by population, age, and gender differences.