Örgütsel güvenin çalışanların örgütsel bağlılıklarına etkisinde demokratik liderliğin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of democratic leadership in the effect of organizational trust on employees' organizational commitment
- Tez No: 971788
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Demokratik Liderlik, Organizational Trust, Organızatıonal Commıtment, Democratıc Leadershıp
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında örgütler için önemli olan örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve demokratik liderlik konuları ele alınmıştır. Örgütsel güven, çalışan kişilerin örgüte yönelik aidiyet ve sadakat duygusunu güçlendiren en önemli faktördür. Demokratik liderlik çalışan katılımını destekleyerek örgüt içindeki adalet, şeffaflık ve güven ortamını pekiştirir. Bu süreçte demokratik liderliğin güven ortamını köprü işlevi görerek güvenin bağlılığa dönüştürmede aracı ve kolaylaştırıcı rol üstlendiğini ortaya koymaktadır. Çalışanların örgütsel güven ve örgütsel bağlılık ve demokratik liderlik algılarının demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın bulguları bu süreçte akademik literatüre yeni bir katkı sunmanın yanı sıra yöneticiler ve insan kaynakları profesyonellerine çalışan bağlılığını güçlendirmeye artırmaya yönelik pratik ve uygulanabilir stratejiler ve öneriler geliştirilmesine olanak tanıyacaktır. Araştırma, nicel yöntemlerle ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri bu bağlamda 5 ayrı özel şirketin toplamda 306 çalışanlarından oluşan örneklemden anket tekniği aracılığıyla veri toplanmıştır. Elde edilen tüm veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uyumu çarpıklık basıklık katsayısı ile sınandı. Ortalamaları karşılaştırmak için T test ve ANOVA, değişenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon testi kullanıldı. Bu araştırmanın amacı, örgütsel güvenin, örgütsel bağlılığa etkisinde demokratik liderliğin aracı rolünü ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study addresses the issues of organizational trust, organizational commitment and democratic leadership, which are important for organizations. Organizational trust is the most important factor that strengthens the sense of belonging and loyalty of employees towards the organization. Democratic leadership reinforces the environment of justice, transparency and trust within the organization by supporting employee participation. In this process, it is revealed that democratic leadership acts as a bridge to the environment of trust and plays a mediating and facilitating role in transforming trust into commitment. It was also investigated whether employees' perceptions of organizational trust, organizational commitment and democratic leadership differ according to their demographic characteristics. The findings of the research will not only make a new contribution to the academic literature in this process, but will also allow managers and human resources professionals to develop practical and applicable strategies and suggestions to strengthen and increase employee commitment. The research was conducted using quantitative methods and the relational screening model. In this context, the data of the research were collected from a sample of 306 employees in 5 separate private companies through a survey technique. All data obtained were analyzed in the SPSS 22.0 package program. The data's compliance with normal distribution was tested with the skewness-kurtosis coefficient. T test and ANOVA were used to compare means, and the Pearson Correlation test was used to examine the relationship between variables. The purpose of this study is to reveal the mediating role of democratic leadership in the effect of organizational trust on organizational commitment.