Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge uyuşmazlıklarının Türkiye Ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından hukuki değerlendirmesi
Legal analysis of the Eastern Mediterranean exclusive economic zone disputes from the perspective of Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 971789
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HANİFİ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Deniz hukuku, Devletler hukuku, Devletlerarası ilişkiler, Doğu Akdeniz, Doğu Akdeniz bölgesi, Kamu hukuku, Kıta sahanlığı, Münhasır ekonomik bölge, Uluslararası deniz hukuku mahkemesi, Mediterranean, Law of the sea, East Mediterranean, Eastern Mediterranean region, Public law, Continental shelf, Exclusive economic zone, International tribunal for the law of the sea
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz ya da diğer adıyla“Levant Havzası”, eski zamanlardan günümüze kadar jeopolitik, askeri ve ekonomik olarak oldukça büyük öneme sahip bir deniz bölgesi olmuştur. 20. yüzyılın sonlarına doğru yapılan hidrokarbon kaynağı keşifleri de bölgenin önemini daha da arttırmış, nispeten dar bir deniz alanında çok sayıda kıyı devletinin bulunmasıyla birlikte bölgede deniz sınırlarının paylaşılması mücadelesi başlamıştır. 1982 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS) ile münhasır ekonomik bölge (MEB) kavramı uluslararası hukuka girmiş, bu kavram ile kıyı sahibi devletler 200 deniz miline kadar genişlikteki deniz alanı üzerinde hak ilân edebilme yetkisine kavuşmuşlardır. Bu durum Doğu Akdeniz çevresinde birçok deniz sınırı uyuşmazlığı problemlerinin doğmasına sebep olmuştur. Özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bölge üzerindeki iddialarını tamamen göz ardı eden, hakkaniyete aykırı nitelikte MEB anlaşmaları yapmaları, bölgedeki gerilimi hızla tırmandırmıştır. Doğu Akdeniz'in nispeten küçük bir deniz çevresinde çok sayıda ülkeyi barındırması, bölgede çok sayıda ve geniş bölgelere yayılmış durumda olan adaların olması, Kıbrıs'ın ikiye bölünmüş siyasi durumu gibi birçok etken bölgede çözümün bulunmasını zorlaştırmaktadır. Bu tez kapsamında, Doğu Akdeniz çevresindeki ülkeleri defalarca sıcak savaş ihtimaline yaklaştıran ve ekonomik kayıplara sebep olan deniz sınırı uyuşmazlıkları ve bölgedeki uyuşmazlığın merkezinde olan adaların hukuki statüleri; güncel uluslararası mahkeme ilke ve içtihatları ışığında incelenecek ve uyuşmazlıklara çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır. Doğu Akdeniz'in sahip olduğu yüksek potansiyeli, bölgedeki deniz sınırlandırma uyuşmazlıkları sebebiyle için gereğince değerlendirilememektedir. Bölgedeki uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi, deniz çevresindeki devletlere ekonomik ve jeopolitik faydalar sağlarken aynı zamanda küresel barışın teminini sağlayacağı için önemli durumdadır. Bu hedefler doğrultusunda Türkiye ve KKTC'nin alması gereken hukuki pozisyonları ve uyuşmazlıklara alternatif çözüm önerilerini de kapsayan bir analiz gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
Eastern Mediterranean, also referred to as the“Levant Basin”, has held significant geopolitical, military and economic importance from ancient times to the present day. Towards the end of the 20th century, the discovery of hydrocarbon resources has further increased the importance of the region. Due to the presence of many coastal states within a relatively small maritime space, contests over delimitation of maritime boundaries have emerged. With adoption of the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) in 1982, the concept of the exclusive economic zone (EEZ) entered into international law. EEZ granted the coastal states the right to declare sovereign rights over maritime zones extending up to 200 nautical miles. This new development has led to numerous maritime boundary disputes in the Eastern Mediterranean. In particular, Greece and Greek Cypriot Administration (GCA) have signed EEZ agreements that violate the principle of equity and completely disregard the rights of Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), thereby escalating regional tensions. Several factors, including high number of coastal states surrounding relatively small Eastern Mediterranean, large number of islands in the region and the divided status of Cyprus Island further complicates the search for a solution in the region. This thesis will attempt to examine maritime boundary disputes in the region, -disputes that have repeatedly brought countries to the brink of armed conflict and caused economic losses- through the decisions, principles and precedents of the international courts, and to offer potential solutions. The high potential of the Eastern Mediterranean cannot be fully realized due to the existing maritime boundary disputes in the region. Resolving these disputes through peaceful means would provide economic and geopolitical benefits to the coastal states of the region, while also crucial for contributing to the maintenance of global peace. In line with these objectives, the analysis will cover the legal positions Turkey and the TRNC should adopt, along with alternative solutions to the disputes.