Akut inmede multifazik bilgisayarlı tomografi anjiografi kullanılarak inme tedavi triyajında kollateral otomasyonu
Collateral automation for triage in stroke treatment correlated with multiphase computed tomography scans in acute stroke
- Tez No: 971823
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS YILMAZSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR BUZ YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Multifazik BTA, Kollateral Skorlama, Radyomiks, Yapay Sinir Ağı, Multiphasic CTA, Collateral Scoring, Radiomics, Artificial Neural Network
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda MCA M1 oklüzyonu nedeniyle mekanik trombektomi uygulanan hastalarda, multifazik bilgisayarlı tomografi anjiografi (mBTA) kullanılarak elde edilen kollateral skorun gözlemciler arası uyum düzeyini değerlendirmeyi, radyomiks tabanlı semi-otomatik analiz sonuçları kullanılarak bu skorlamanın ve fonksiyonel iyilik halinin öngörülmesini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 2021-2024 tarihleri arasında MCA M1 oklüzyonu nedeniyle mekanik trombektomi yapılan, mBTA tetkiki bulunan 96 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik ve klinik verileri hastanemiz bilgi yönetim sistemlerinden elde edilmiştir. Hastaların mBTA görüntüleri retrospektif olarak incelenmiş olup iki radyolog tarafından kollateral skorlama yapılmıştır. mBTA görüntüleri '3D Slicer' yazılımı kullanılarak segmentasyon yapılmış ve radyomiks verileri elde edilmiştir. Elde edilen veriler ile kollateral skoru ve fonksiyonel iyilik halini öngören üç faklı yapay sinir ağı (YSA) modeli geliştirilmiştir. Bulgular: Her üç YSA modeli de yüksek doğruluk göstermiştir; ancak çapraz doğrulama uygulanan Model 3, nispeten daha düşük AUC değerine rağmen dış geçerliliği en yüksek olan model olmuştur. Korelasyon analizinde klinik değişkenler ile radyomiks parametreleri arasında anlamlı düzeyde güçlü bir ilişki saptanmamıştır. Radyomiks özelliklerin çoğu birbiriyle bağımsız bulunmuştur. Korelasyon analizi ile Menon skoru ile incelenen radyomiks parametreleri arasındaki ilişki değerlendirilmiş olup MeanAbsoluteDeviation ile LargeAreaHighGrayLevelEmphasis arasında zayıf-orta düzeyde negatif korelasyon izlenmiştir (r = –0.28). Diğer değişkenler arasında dikkate değer korelasyon izlenmemiştir. Kollateral skorlamada, değerlendiriciler arasında düşük düzeyde uyum saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız YSA'nın kollateral skorlama ve fonksiyonel iyilik halinin öngörülmesinde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu tür modellerin kısa vadede nihai karar mekanizması haline gelmesi beklenmemekle birlikte, özellikle kollateral skorlamadaki subjektifliği azaltarak standart değerlendirmeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca zamanın kritik olduğu durumlarda hızlı ve hassas değerlendirme imkanı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to evaluate the interobserver agreement level of the collateral score obtained using multiphasic computed tomography angiography (mCTA) in patients who underwent mechanical thrombectomy due to MCA M1 occlusion, and to investigate the prediction of this scoring and functional outcome using radiomics-based semi-automated analysis results. Materials and Methods: A total of 96 patients who underwent mechanical thrombectomy for MCA M1 occlusion between 2021 and 2024 and had mCTA examinations were included in the study. Demographic and clinical data of the patients were obtained from the hospital information management systems. The mCTA images of the patients were retrospectively reviewed, and collateral scoring was performed independently by two radiologists. The mCTA images were segmented using the“3D Slicer”software, and radiomics data were extracted. Using the obtained data, three different artificial neural network (ANN) models were developed to predict collateral scores and functional outcomes. Results: All three ANN models demonstrated high accuracy; however, Model 3, which underwent cross-validation, showed the highest external validity despite a relatively lower AUC value. Correlation analysis revealed no significant strong relationship between clinical variables and radiomics parameters. Most radiomics features were found to be independent of each other. In the correlation analysis between the Menon score and the examined radiomics parameters, a weak-to-moderate negative correlation was observed between MeanAbsoluteDeviation and LargeAreaHighGrayLevelEmphasis (r = –0.28). No notable correlations were found among the other variables. Interobserver agreement in collateral scoring was found to be low. Conclusion: Our study demonstrates that ANN models can be utilized to predict collateral scoring and functional outcomes. Although such models are not expected to replace final decision-making mechanisms in the short term, they are thought to contribute to standardized evaluation by reducing subjectivity in collateral scoring. Moreover, they offer the potential for rapid and precise assessment in time-critical situations.