Akut inmede konvansiyonel BT ve perfüzyon BT görüntülemenin karşılaştırılması
Comprasion of conventional CT and perfusion CT in acute stroke
  1. Tez No: 164341
  2. Yazar: SİBEL SOYUPEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR AKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut inme, konvansiyonel BT, perfîizyon BT. 65, Acute ischemia, conventional CT, perfusion CT. 66
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Akut İnmede Konvansiyonel BT ve PerfOzyon BT Görüntölemenin Karşılaştırılması Amaç:Akut inmenin saptanmasında perfîizyon BT ve konvansiyonel BT tekniklerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi ve inmeli hastalarda elde edilen bulguların karşılaştırılarak duyarlılık ve özgüllük değerlerinin saptanması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ağustos 2004-Ağustos 2005 tarihleri arasında akut inme semptom ve bulguları olan yaşlan 60-70 arasında değişen 30 erişkin hasta dahil edildi. Tüm incelemeler multidedektör 8 kanallı BT cihazı kullanılarak yapıldı. Konvansiyonel BT incelemenin hemen sonrasında perfîizyon BT inceleme uygulandı. CBF, CBV ve MTT renkli haritaları oluşturularak ilk analiz görsel olarak her iki hemisferin karşılaştırılması yolu ile yapıldı. Daha sonra ROP ler iskemik alanlara ve karşı hemisferdeki ayna alanlarına yerleştirilerek CBF, CBV ve MTT kesin değerlerine ulaşıldı. Konvansiyonel BT bulguları perfîizyon BT bulguları ile karşılaştırılarak inmeli hastalarda duyarlılık ve özgüllük değerleri hesaplandı. Bulgular: 48 saat içerisinde başvuran 30 hastanın, 15'inde (% 50) akut iskemi saptandı. Bu hastaların 14* ünde perfîizyon BT pozitifken, 10' ünde konvansiyonel BT pozitif olarak bulundu. Perfîizyon BT' de 2 adet yalancı pozitif ve 3 adet yalancı negatif olgu saptanmış olup yalancı pozitiflikler eski infarktlardan kaynaklandı. Saptanan üç yalancı negatif olgudan ikisinde, gerçek iskemi alanlarının perfîizyon BT'de alınan kesit alanlarının aşağısı ya da yukarısında kalmasından ve bir yanlış negatif olgu da perfüzyonun düşük rezolüsyonu nedeni ile pons iskemisini göstermemesinden kaynaklandı. Konvansiyonel BT duyarlılığı %60, özgüllüğü %86 olarak hesaplanırken perfîizyon BT duyarlılığı %80, özgüllüğü %86 olarak saptandı. Sonuç: PBT inceleme hemisferik inmeyi göstermede konvansiyonel BT'ye göre daha duyarlı ve özgül bir inceleme yöntemidir. PBT akut iskemide kolaylıkla yapılabilen ve yorumlanabilen başarılı bir inceleme yöntemidir. Ancak tüm beynin taranamaması, ROI'lerin yerleştirilmesinde operatöre bağımlılık, eski infarkt ve akut infarkt alanlarının birbirinden ayrılmalarında karşılaşılan problemler ve vertebrobaziller iskemi ve küçük enfarktlann gösterilmesinde başarının düşüklüğü incelemenin dezavantajlarıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Conventional CT and Perfusion CT in Acute Stroke Purpose: To evaluate the efficiency of perfusion CT and conventional CT techniques in diagnosis of acute stroke and comparison of findings in acute stroke patients to determine the specificity and sensitivities. Materials and Methods: Thirty adult patients who presented with signs and symptoms of acute stroke between Agust 2004 and Agust 2005 (ages between 60-70) were included in this study. All studies were performed using multidetector 8 row CT scanner Immediately after the conventional CT scan, perfusion CT was done. After construction of CBF, CBV and MTT color maps, primary analysis was done by visual comparison with the contralateral hemisphere. Later ROP s were placed at the ischemic areas and mirror areas in the contralateral hemispheres and absolute values of CBF, CBV and MTT were quantified. Results from the conventional CT scans and perfusion CT scans were compared, specificity and sensitivity values were calculated. Results: Acute ischemia was detected in 15 (50%) of the 30 patients who presented in the first 48 hours of onset. In 14 of them perfusion CT was positive and in 10 conventional CT was positive for ischemia. Two false positive and three false negative cases were encountered in perfusion CT. False positives resulted from old infarcts. Two of the false negative cases were because the real ischemic areas were either below or above the imaged perfusion CT slice. One false negative case was due to non-visualization of a pons ischemia due to low resolution. While the sensitivity and specificity of conventional CT in acute stroke was 60% and 86%, Perfusion CT had a sensitivity of 80% and a specificity of 86%. Conclusion: Perfusion CT is more sensitive and specific than conventional CT in detection of hemispheric stroke. Perfusion CT is a succesful tool which is easy to perform and interpret in acute stroke diagnosis. Inability to cover the whole brain, operator dependency in placement of ROI's, inability to discriminate between old and new infarct areas and low success in demonstration of vertebrobasiler ischemia and small infarcts are the disadvantages of the method.