Yaşlılıkta eş kaybı ve sosyal izolasyon
Spouse loss and social isolation in old age
- Tez No: 971912
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: yaşlı, eş kaybı, sosyal izolasyon, yalnızlık, elderly, loss of a spouse, social isolation, loneliness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnsanların yaşam süresi uzadıkça çoğu yaşlı birey için eş kaybı kaçınılmaz ve oldukça zor bir yaşam olayı olmaktadır. Kayıp sonrası duygusal deneyimlere bakıldığında, yalnızlık ve depresyon, eş kaybı sonrası deneyimlenen olumsuz duyguların başında gelmektedir. Yaşlıların eş kaybı sonrası diğer bir deneyimi sosyal izolasyondur. Ayrıca sosyal izolasyonun en çok ileri yaş gruplarındaki kişiler arasında yaygın olduğu bulunmuştur. Bu araştırmanın amacı örneklem dahilindeki katılımcıların eş kaybı ve sosyal izolasyon durumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Araştırmanın evreni, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi YAŞAM Birimi'ne başvuran ve eşini kaybetmiş olan 154 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü %95 güven düzeyi ve %5 hata payı ile hesaplanarak 110 kişi olarak belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu kullanılmış, kesitsel tarama desenine sahip, nicel ve tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırmada, evrende yer alan tüm bireylerin örnekleme seçilme olasılıklarının eşit olduğu basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 2024 Aralık-2025 Mart ayları arasında veri toplanmıştır. Araştırmada eş kaybı öncesi ve sonrası sosyal izolasyon düzeyini incelemek için korelasyon analizi, Ki Kare testi, Mann Whitney U testi ve ordinal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların eş kaybı yaşamış olmalarının sosyal izolasyon düzeylerine etki etmediği bulunmuştur. Eş kaybı sonrası sosyal izolasyon durumlarında cinsiyete ve ikamet durumuna dayalı farklar ortaya çıkmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler literatürdeki bilgilerden hareketle tartışılmış, yaşlı bireylerde eş kaybının sosyal izolasyon durumlarına olan etkisine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: As people live longer, the loss of a spouse becomes an inevitable and quite difficult life event for most older individuals. When looking at post-loss emotional experiences, loneliness and depression are among the most common negative emotions experienced after the loss of a spouse. Another experience experienced by older adults after the loss of a spouse is social isolation. Furthermore, social isolation has been found to be most prevalent among older age groups. The purpose of this study is to examine the relationship between the loss of a spouse and social isolation among the sample participants. Method: The research population consisted of 154 individuals who presented to the YAŞAM Unit of Trabzon Kanuni Training and Research Hospital and lost their spouses. The sample size was determined to be 110, calculated with a 95% confidence level and a 5% margin of error. A questionnaire developed by the researcher was used. This is a quantitative and descriptive study with a cross-sectional survey design. Data were collected between December 2024 and March 2025 using a simple random sampling method, where all individuals in the population have an equal probability of being selected for the sample. Correlation analysis, chi-square test, Mann-Whitney U test, and ordinal regression analysis were used to examine the level of social isolation before and after the loss of a spouse. Findings: Participants were found to have experienced the loss of a spouse without affecting their level of social isolation. Differences in social isolation after the loss of a spouse were found based on gender and residence status. Conclusion: The obtained data were discussed based on information from the literature, highlighting the impact of the loss of a spouse on social isolation in older individuals.