Evaluating the educational efficacy of high-fidelity simulation in neonatal emergencies and resuscitation training
Gerçeğe uygunluğu yüksek simülatörlerin yenidoğanacilleri ve canlandırma eğitiminde etkinliğinin değerlendirilmesi
- Tez No: 971922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK KİTAPÇIOĞLU, DOÇ. DR. AYŞE MELİKE ŞAHİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Benzetim tekniği, Tıp eğitimi, Yenidoğanlar, Simulation technique, Education-medical
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yenidoğan resüsitasyonu, özellikle kritik olan“Altın Saat”içerisinde, hızlı karar verme, teknik beceri ve kusursuz takım çalışması gerektirir. Deneyimsel öğrenme kuramına dayanan yüksek gerçeklikli simülasyon temelli tıp eğitimi, klinik hazırlığı artırmak için etkili bir eğitim yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, yüksek gerçeklikli simülasyon temelli eğitimin, pediatri asistanları ve yenidoğan hemşirelerinin yenidoğan acillerindeki klinik performans ve ekip çalışması becerileri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. 7 pediatri asistanı ve 14 yenidoğan yoğun bakım hemşiresinden oluşan, aynı hastanede çalışan toplam 21 katılımcı ile prospektif bir eğitimsel müdahale çalışması yürütülmüştür. Eğitim modeli Kolb'un Deneyimsel Öğrenme Kuramı çerçevesinde tasarlanmış ve teorik eğitim, video destekli öz-değerlendirme ve yapılandırılmış geribildirim içeren iki simülasyon oturumunu içermiştir. Klinik performans, senaryo bazlı bir kontrol listesi ve Lasater Klinik Karar Verme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ekip çalışması SITAT, IPAS ve TeamSTEPPS ölçekleriyle ölçülmüş; öncesi ve sonrası sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Klinik karar verme (LCJR: 21.10 → 39.00; p < 0.001) ve senaryo performansında (13.33 → 27.43; p < 0.001) anlamlı düzeyde gelişmeler gözlenmiştir. Takım çalışmasını yansıtan SITAT puanları da belirgin biçimde artmıştır (1.42 → 3.50; p < 0.001). IPAS ve TeamSTEPPS genel puanlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte, hasta odaklılık ve iletişim alt başlıklarında sınırlı düzeyde gelişme kaydedilmiştir. Bland-Altman analizleri, tüm katılımcılar arasında tutarlı gelişimi doğrulamıştır. Yüksek gerçeklikli, simülasyon temelli interprofesyonel eğitim, yenidoğan resüsitasyonunda hem teknik hem de teknik olmayan yeterlilikleri anlamlı şekilde artırmaktadır. Reflektif debriefing ve yapılandırılmış geribildirimle desteklendiğinde, bu eğitim stratejisi beceri kalıcılığını, davranış değişimini ve klinik hazırlığı güçlendirir.
Özet (Çeviri)
Neonatal resuscitation requires rapid decision-making, technical expertise, and seamless interprofessional collaboration—especially during the critical“Golden Hour.”High-fidelity simulation-based medical education, when grounded in experiential learning theory, offers an effective educational method to enhance clinical preparedness. This study aimed to evaluate the impact of high-fidelity, simulation-based training on the clinical performance and teamwork skills of pediatric residents and neonatal nurses during neonatal emergencies. A prospective educational intervention was conducted with 21 participants (7 pediatric residents, 14 NICU nurses) works in the same hospital. The training model followed Kolb's Experiential Learning Theory and included two simulation sessions—before and after a structured educational intervention incorporating theoretical instruction, video-assisted self-reflection, and debriefing. Clinical performance was assessed using a scenario-specific checklist and the Lasater Clinical Judgment Rubric. Teamwork competencies were evaluated using the SITAT, IPAS, and TeamSTEPPS tools. Pre- and post-intervention outcomes were statistically analyzed. Significant improvements were observed in clinical decision making (LCJR: 21.10 → 39.00; p < 0.001) and scenario performance (13.33 → 27.43; p < 0.001). SITAT scores also showed substantial enhancement (1.42 → 3.50; p < 0.001), indicating improved teamwork. While IPAS and TeamSTEPPS scores did not change significantly overall, patient-centeredness and communication domains showed modest gains. Bland-Altman analyses confirmed consistent improvements across participants. High-fidelity, simulation-based training significantly enhances both technical and non-technical competencies in neonatal resuscitation. When combined with reflective debriefing and structured feedback, this educational strategy fosters skill retention, behavioral change, and improved clinical readiness.