Süt molar dişlerde amputasyon ve kanal tedavilerinin radyografik olarak uzun dönem retrospektif değerlendirilmesi
Long-term radiographic evaluation of pulpotomy and pulpectomy in primary molars: A retrospective study
  1. Tez No: 971923
  2. Yazar: BUSE LEDEYNA KURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ HALUK BODUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ampütasyon, Retrospektif çalışmalar, Süt dişleri, Amputation, Retrospective studies, Tooth deciduous
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Süt dişlerinin fizyolojik düşme zamanına kadar ağızda fonksiyonel olarak kalması, çocuğun çiğneme fonksiyonu, konuşma gelişimi ve daimi dişlerin sürme rehberliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, pulpal dokunun etkilenmiş olduğu süt molar dişlerde uygulanan amputasyon ve kanal tedavisi işlemleri, bu dişlerin fizyolojik olarak düşme zamanına kadar ağızda tutulmasını amaçlayan başlıca tedavi yaklaşımlarıdır. Bu tez çalışmasında, süt molar dişlerde uygulanan amputasyon ve kanal tedavilerinin yalnızca radyografik olarak retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ocak 2019-Aralık 2024 tarihleri arasında, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Kliniği'ne başvuran 5-9 yaş arası çocuk hastalardan çekilmiş panoramik ve periapikal radyografiler incelenmiş ve tedavi görmüş toplam 318 adet süt molar diş, 24 aylık radyografik takip verisi içermesi koşuluyla çalışmaya dahil edilmiştir. Dişler, uygulanan tedavi türüne göre gruplandırılmış; yaş, cinsiyet, diş tipi, çene bölgesi, restorasyon tipi gibi değişkenlere göre radyografik başarıları değerlendirilmiştir. Genel radyografik başarı oranı %82,1 olarak bulunmuştur. Elde edilen verilere göre cinsiyetin ve diş tipinin başarıya etkisi bulunmamıştır (p>0,05). En başarılı yaş grubu 5 yaş (%91), en az başarılı yaş grubu 9 yaş (%75) olarak bulunmuştur. Mandibular süt molar dişlerde (%84,4) yapılan tedaviler, maksiller dişlere oranla daha başarılıdır (%76,9). İşlem türleri arasında formokrezol amputasyonu en fazla uygulanan ve en yüksek başarı gösteren işlemdir (n=127, %85,8), sırasıyla kanal tedavisi (%81,5) ve ferrik sülfat amputasyonu (%75,6) takip etmektedir. Daimi restorasyon türleri arasında en yüksek başarı elde edilen PÇK olmuştur (%85,7). Kompozit dolguda başarı oranı %80,5, amalgam dolguda ise %79,5 olarak bulunmuştur. Operatör farklılığı çalışma kapsamına alınmamıştır. Sonuç olarak, süt molar dişlerde uygulanan pulpa tedavilerinin uzun dönem başarısı, yalnızca işlem türüne değil; yaş, çene, restorasyon tipi gibi çoklu klinik değişkenlere bağlıdır ve bu faktörler tedavi planlamasında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışma, süt dişlerinde uygulanan amputasyon ve kanal tedavilerinin takibinde radyografik verilerin vazgeçilmez bir değerlendirme aracı olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Maintaining the functionality of primary teeth until their natural exfoliation is crucial for proper mastication, speech development, and guidance of permanent tooth eruption. In this context, pulpal therapies such as pulpotomy and pulpectomy are the primary treatment approaches applied to preserve compromised primary molars in the oral cavity until their physiological shedding. The aim of this study was to retrospectively evaluate, based solely on radiographic data, the long-term outcomes of pulpotomy and pulpectomy procedures performed on primary molars. A total of 318 primary molars treated between January 2019 and December 2024 at the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Gazi University, were included in the study, provided that at least 24 months of radiographic follow-up data were available. The teeth were categorized according to the type of treatment, and radiographic success was assessed in relation to variables such as age, gender, tooth type, jaw region, and type of restoration. The overall radiographic success rate was found to be 82.1%. No statistically significant association was observed between success and gender or tooth type (p>0.05). The highest success rate was observed in the 5-year-old age group (91%), while the lowest was in the 9-year-olds (75%). Treatments performed on mandibular molars showed higher success compared to maxillary molars (84.4%). Among the treatment types, formocresol pulpotomy was the most frequently applied and the most successful (n=127, 85.8%), followed by pulpectomy (81.5%) and ferric sulfate pulpotomy (75.6%). Regarding permanent restorations, the highest success was achieved with stainless steel crowns (SSC) (85.7%), followed by composite (80.5%) and amalgam fillings (79.5%). Operator variability was not considered within the scope of this study. In conclusion, the long-term success of pulp therapy in primary molars depends not only on the type of procedure but also on multiple clinical variables such as age, jaw location, and restoration type. The findings of this study highlight the essential role of radiographic follow-up in evaluating the outcomes of pulpotomy and pulpectomy procedures in primary teeth.