Posterior fossa meningiomlarının klinik, radyolojik ve cerrahi sonuçları: Tek merkezli retrospektif seri
Clinical, radiological and surgical outcomes of posterior fossa meningiomas: A single-center retrospective series
  1. Tez No: 971935
  2. Yazar: TUNAHAN AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH HİLMİ MARANGOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Posterior fossa, meningiom, Simpson derecesi, cerrahi komplikasyon, Kraniyal fossa-posteriyor, Posterior fossa, meningioma, Simpson grade, surgical complications, Cranial fossa-posterior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Posterior fossa meningiomları, yönetimi zor intrakraniyal tümörler arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde posterior fossa meningiomları nedeniyle opere edilen hastaların klinik, radyolojik, histopatolojik ve cerrahi özelliklerini retrospektif olarak inceleyerek rezeksiyon derecesi, histopatolojik grade ile komplikasyon ve nüks arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Hastalar ve Yöntem: 2010–2025 yılları arasında posterior fossa meningiomu nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 60 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, başvuru semptomları, tümör lokalizasyonu, tümör hacmi, histopatolojik alt tip kayıt altına alındı. Cerrahi rezeksiyon Simpson sınıflamasına göre derecelendirildi. Postoperatif komplikasyonlar, nüks oranları istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki 60 hastanın yaş ortalaması 52 olup, kadın/erkek oranı 4,45 idi. En sık başvuru şikayetleri baş ağrısı ve baş dönmesi olarak saptandı. En sık tentoryal ve serebellopontin köşe (SPK) meningiomları izlendi. Cerrahi komplikasyon oranları özellikle petroklival ve serebellopontin köşe yerleşimlerinde yüksekti. En sık cerrahi komplikasyon kraniyal sinir disfonksiyonuydu. Simpson rezeksiyon derecesi ile komplikasyonlar arasında güçlü ters ilişki nüks arasında ise pozitif ilişki saptandı. Sonuç: Posterior fossa meningiomlarının cerrahisinde hedef, maksimal rezeksiyon ile fonksiyonel sonuçların korunmasıdır. Çalışmamız, Simpson derecesi ile hem komplikasyon hem de nüks arasında güçlü ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Sınırlı rezeksiyon stratejileri, komplikasyon oranlarını azaltırken, adjuvan tedavi yöntemleri uzun dönem tümör kontrolünü destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Posterior fossa meningiomas are among the most difficult intracranial tumors to manage. The aim of this study was to retrospectively review the clinical, radiological, histopathological, and surgical features of patients who underwent surgery for posterior fossa meningiomas at Ondokuz Mayıs University and to evaluate the relationships between the degree of resection, histopathological grade, and complications and recurrence. Patients and Methods: Sixty patients who underwent surgical treatment for posterior fossa meningioma between 2010 and 2025 were retrospectively analyzed. Demographic data, presenting symptoms, tumor location, tumor volume, and histopathological subtype were recorded. Surgical resection was graded according to the Simpson classification. Postoperative complications and recurrence rates were statistically analyzed. Results: The mean age of the 60 patients in our study was 52 years, and the female/male ratio was 4.45. Headache and dizziness were the most common presenting complaints. Tentorial and cerebellopontine angle meningiomas were the most common. Surgical complication rates were particularly high in petroclival and cerebellopontine angle locations. The most common surgical complication was cranial nerve dysfunction. A strong inverse correlation was found between Simpson resection grade and complications, and a positive correlation was found between recurrence. Conclusion: The goal of surgery for posterior fossa meningiomas is to maintain functional outcomes with maximal resection. Our study demonstrates a strong correlation between Simpson grade and both complications and recurrence. Limited resection strategies reduce complication rates, while adjuvant treatment modalities may promote long-term tumor control.