Sivas ilinde görev yapmakta olan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının besin-ilaç etkileşimi bilgi düzeyi ve farkındalığı
Knowledge levels and awareness of family physicians and family medicine residents regarding food-drug interactions in Sivas
  1. Tez No: 971955
  2. Yazar: ESRA YUVACI ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Sağlık, İlaçlar, Family practice, Health, Drugs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Besin-ilaç etkileşimi; ilaçların emilim, dağılım, metabolizma ve atılım süreçlerini etkileyebilen, aynı zamanda besin öğelerinin biyoyararlanımını değiştirebilen önemli bir klinik olgudur. Bu etkileşimler, tedavi etkinliğini azaltabileceği gibi yan etki insidansını artırarak hasta güvenliğini tehdit edebilmektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli bir role sahip olan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının bu konuda bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının belirlenmesi, hasta güvenliği ve tedavi etkinliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, Sivas ilinde görev yapan aile hekimleri ve Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı asistanlarının besin-ilaç etkileşimi konusundaki bilgi düzeyleri ve farkındalıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, Nisan 2025–Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütülen kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Evreni, Sivas ilinde görev yapan 216 aile hekimi ve Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda görev yapan 46 asistan olmak üzere toplam 262 hekim oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı reddeden ve anketi yarım bırakanlar dışlandıktan sonra, 241 katılımcının verileri değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak 17 bölüm ve 68 sorudan oluşan anket formu kullanılmış; katılımcıların sosyodemografik özellikleri, klinik deneyimleri, bilgi kaynakları ve besin-ilaç etkileşimlerine yönelik bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Bilgi düzeyi değerlendirmesinde, daha önce geçerlilik ve güvenilirliği kanıtlanmış ölçeklerden yararlanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiş, dağılıma uygun olarak parametrik olmayan testler (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Pearson Ki-Kare) uygulanmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Bu çalışma ile aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının besin-ilaç etkileşimi konusundaki bilgi düzeylerinin mevcut durumu ortaya konulmuş ve bu alandaki farkındalığın artırılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Elde edilen bulgular, birinci basamak sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği ve tedavi etkinliğinin artırılması için eğitim ve farkındalık çalışmalarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Food-drug interactions are clinically significant phenomena that may alter the absorption, distribution, metabolism, and excretion of drugs while also affecting the bioavailability of nutrients. Such interactions can reduce therapeutic efficacy, increase adverse effects, and compromise patient safety. Family physicians, who play a critical role in primary health care, are expected to recognize and manage these interactions. This study aimed to evaluate the knowledge and awareness levels of family physicians and family medicine residents in Sivas regarding food-drug interactions. This cross-sectional and descriptive survey study was conducted between April 2025 and July 2025. The study population consisted of 262 physicians, including 216 family physicians working in Sivas province and 46 family medicine residents at Cumhuriyet University. After excluding incomplete or declined responses, data from 241 participants were analyzed. A structured questionnaire composed of 17 sections and 68 items was administered, covering sociodemographic characteristics, clinical experiences, sources of knowledge, and specific questions assessing food-drug interaction knowledge. Items were adapted from validated scales and relevant literature. Data analysis was performed using SPSS 25.0 software. Nonparametric statistical tests (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Pearson Chi-square) were applied, with a significance threshold set at p<0.05. This study highlights the current knowledge and awareness levels of family physicians and family medicine residents regarding food-drug interactions. The findings emphasize the necessity of continuous education and awareness programs to improve patient safety and optimize therapeutic outcomes in primary health care.