Farklı sıcaklık değerleri ve irrigasyon aktivasyonu ile uygulanan sodyum hipoklorit ve etidronik asitin simüle internal rezorpsiyon kavitelerindeki enterococcus faecalis biyofilmine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of sodium hypochlorite and etidronic acid applied with different temperature values and irrigation activation on enterococcus faecalis biofilm in simulated internal resorption cavities
  1. Tez No: 971963
  2. Yazar: MELİKŞAH GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFA KURNAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnternal kök rezorpsiyonu, Sodyum hipoklorit, Etidronik asit, Enterococcus faecalis, Biyofilm, Ultrasonik aktivasyon, Internal root resorption, Sodium hypochlorite, Etidronic acid, Enterococcus faecalis, Biofilm, Ultrasonic activation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, simüle edilmiş internal kök rezorpsiyonu bulunan dişlerde, farklı sıcaklıklar (25°C ve 37°C) ve irrigasyon yöntemleri (pasif ultrasonik aktivasyon ve konvansiyonel iğne irrigasyonu) kullanılarak uygulanan NaOCl ve NaOCl/HEDP solüsyonlarının E. faecalis biyofilmi üzerindeki antimikrobiyal etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 76 adet tek köklü maksiller santral dişte simüle internal rezorpsiyon kaviteleri (0,8 mm derinlik ve 1,6 mm çap) oluşturuldu ve 21 gün süreyle E. faecalis ile kontamine edilerek biyofilm oluşumu sağlandı. Dişler, kontrol grubu ve uygulanan irrigasyon solüsyonlarına (NaOCl veya NaOCl/HEDP) göre iki ana deney grubuna ayrıldı. Deney grupları, farklı irrigasyon solüsyonu sıcaklıkları (25°C veya 37°C) ve farklı irrigasyon yöntemlerine (pasif ultrasonik aktivasyon veya konvansiyonel iğne irrigasyonu) göre dört alt gruba ayrıldı (n=8). Tüm dişlerin tedavi öncesinde CFU sayıları belirlendi ve ardından kök kanal preparasyonları yapıldı. Preparasyon sonrasında, kök kanallarından alınan numunelerde CFU sayıları ölçülerek, farklı gruplar arasındaki antimikrobiyal etkinlik farklılıkları iki yönlü ANOVA, tek yönlü ANOVA ve Duncan post-hoc testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Solüsyonların 37°C'de kullanılması durumunda, NaOCl/HEDP solüsyonunun irrigasyon yönteminden bağımsız olarak etkili olduğu gözlemlenirken, NaOCl solüsyonunun aktivasyon uygulandığı durumlarda daha etkili olduğu belirlendi (p<0,05). Solüsyonların 25°C'de kullanıldığı durumlarda ise her iki solüsyonun da aktivasyon ile daha etkili olduğu tespit edildi (p<0,05). İrrigasyon yönteminden bağımsız olarak, NaOCl/HEDP solüsyonunun 37°C'de kullanılması, 25°C'de kullanılmasına kıyasla daha etkili bulundu (p<0,05). NaOCl solüsyonunun 37°C'de konvansiyonel iğne irrigasyonu ile kullanımı ile 25°C'de aktivasyon ile kullanılması arasında ise herhangi bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: İnternal rezorpsiyon kavitelerinde, solüsyonların yüksek sıcaklıkta kullanımının daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. NaOCl/HEDP solüsyonunun 37°C'de kullanılması, ultrasonik aktivasyona alternatif olabilecek bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, solüsyonların 25°C'de kullanıldığı durumlarda, aktivasyon uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the antimicrobial efficacy of NaOCl and NaOCl/HEDP solutions, applied with different temperatures (25°C and 37°C) and irrigation methods (passive ultrasonic activation and conventional needle irrigation), on E. faecalis biofilm in simulated internal root resorption cavities. Materials and Methods: Simulated internal root resorption cavities (depth of 0.8 mm and a diameter of 1.6 mm) were created in 76 single-rooted maxillary central incisors, which were contaminated with E. faecalis for 21 days to facilitate biofilm formation. The teeth were divided into two main experimental groups according to the applied irrigation solutions (NaOCl or NaOCl/HEDP), as well as a control group. The experimental groups were further divided into four subgroups according to different irrigation solution temperatures (25°C or 37°C) and irrigation methods (passive ultrasonic activation or conventional needle irrigation) (n=8). CFU counts were determined for all teeth prior to treatment, followed by root canal preparation. After treatment, CFU counts were measured from the root canal samples, and antimicrobial activity differences between groups were compared using two-way ANOVA, one-way ANOVA and Duncan's post-hoc test. Results: At 37°C, NaOCl/HEDP was effective regardless of the irrigation method, whereas NaOCl showed greater effectiveness when irrigation activation was applied (p<0.05). Solutions used at 25°C were more effective when irrigation activation was applied for both NaOCl and NaOCl/HEDP (p<0.05). Regardless of irrigation method, NaOCl/HEDP at 37°C was more effective than at 25°C (p<0.05). No difference was observed between NaOCl at 37°C with conventional needle irrigation and at 25°C with irrigation activation (p>0.05). Conclusions: The use of solutions at higher temperatures was found to be more effective in internal resorption cavities. The use of NaOCl/HEDP solution at 37°C may be an alternative option to ultrasonic activation. However, irrigation activation is recommended when solutions are used at 25°C.