İmparator III. Leon Döneminde Bizans (717-741)
Byzantium during the reign of Leon III (717-741)
- Tez No: 972174
- Danışmanlar: PROF. MURAT KEÇİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: III. Leon, 717 Konstantinopolis kuşatması, Ekloga, Thema, İkonoklazm, Leon III, 717 Siege of Constantinople, Ekloga, Thema, Iconoclasm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bizans İmparatoru III. Leon'un (717-741) kökeninden hükümdarlık anlayışına, askerî başarılarından hukukî ve dinî reformlarına uzanan süreç, onun Bizans tarihinde yalnızca bir imparator değil, aynı zamanda köklü dönüşümlerin mimarı olarak değerlendirilmesini mümkün kılar. 717 yılında Emevîlerin Konstantinopolis kuşatması sırasında tahta çıkan III. Leon, başkenti savunmadaki başarısıyla şehrin yanısıra imparatorluk düzenini koruma konusundaki kararlılığını da ortaya koymuştur. Hukuk sistemini sadeleştirerek daha erişilebilir kılmayı amaçlayan imparator, Ekloga adlı yasa metninin hazırlanmasını sağlayarak VIII. yüzyılda Bizans'ta hem dili hem de içeriğiyle yeni bir adalet anlayışının benimsenmesine öncülük etmiştir. İdarî alanda ise thema sisteminin yaygınlaştırılmasıyla merkezî otorite güçlendirilmiş, taşradaki yetki dağılımı yeniden dengelenmiştir. III. Leon'un yönetimi, imparatorluğu dış tehditlere karşı savunmanın yanısıra içteki yapının sağlam bir kurumsal düzene kavuşturulması yönünde kapsamlı bir çabayı da yansıtır. Ancak onun reformcu ve merkeziyetçi yönetimi, Batı Hristiyan dünyasında ortak bir kimlik arayışını tetiklemiş, bu kimliğin başlıca temsilcisi ise Bizans değil, Papa önderliğindeki Batı olmuştur. Dönemin dinî politikaları, özellikle ikonoklazm, tarih yazımında önemli bir yer tutsa da bu çalışma söz konusu konuyu yalnızca bağlamsal düzeyde ele almakta, esas odağını askerî, hukukî ve idarî reformlara yöneltmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı, III. Leon'u ikonoklazm merkezli yaklaşımların ötesinde, çok yönlü ve kapsamlı bir hükümdar olarak değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The process spanning from the origins of Byzantine Emperor Leon III (717-741) to his understanding of rulership, from his military successes to his legal and religious reforms, makes it possible to evaluate him not only as an emperor in Byzantine history, but also as the architect of profound transformations. Leon III ascended to the throne in 717 during the Umayyad siege of Constantinople, demonstrating his determination to defend not only the city but also the imperial order through his successful defence of the capital. Aiming to simplify the legal system and make it more accessible, the emperor pioneered the adoption of a new understanding of justice in Byzantium in the VIII.th century, both in terms of language and content, by facilitating the preparation of the Ekloga law text. In the administrative sphere, the central authority was strengthened and the distribution of power in the provinces was rebalanced with the spread of the thema system. Leon III's rule reflects a comprehensive effort to defend the empire against external threats and to establish a solid institutional order within. However, his reformist and centralised rule triggered a search for a common identity in the Western Christian world, with the West, led by the Pope, rather than Byzantium, becoming the main representative of this identity. Although the religious policies of the period, especially iconoclasm, occupy an important place in historical writing, this study addresses the subject only at a contextual level, focusing primarily on military, legal, and administrative reforms. In this context, the main aim of the study is to evaluate Leon III as a multifaceted and comprehensive ruler, beyond iconoclasm-centred approaches.