Kanûnî Sultan Süleyman Devrinde devlet-tekke ilişkileri(padişah, hanedan ve devlet ricâli ekseninde)
State-sufi lodge relations during the Reign of Sultan Süleyman the magnificent (on the axis of the sultan, the dynasty and statesmen)
- Tez No: 972234
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti, Safeviler, Tasavvuf, Tekkeler, Kanuni Sultan Süleyman, Ottoman State, Safavids, Mystic, Tekke
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Kanûnî Sultan Süleyman dönemi, Osmanlı Devleti'nin en ihtişamlı zamanlarından biri olarak kabul edilir ve genellikle siyasi ve askeri başarılarıyla bilinir. Ancak bu başarıların ardındaki fikrî, manevi ve kültürel faktörler de büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın odak noktası, Kanûnî Sultan Süleyman, hanedan üyeleri ve devlet adamlarının tarikatlar ve sufi çevrelerle olan ilişkileridir. Osmanlı Devleti'nin başlangıcından itibaren var olan bu sufî teşekküller, Kanûnî döneminde daha da güçlenmiştir. Devletin sağladığı geniş imkânlar sayesinde birçok tarikat ve sufî grup, devletin sünnî inanç paradigmasına uyum sağlamış ve devletle karşılıklı çıkar ilişkileri geliştirmiştir. Bununla birlikte, devletin inanç paradigmasına karşı çıkan ve yine devletin müdahalesiyle karşılaşan muhalif tarikatlar ve sufi gruplar da bu dönemde dikkat çekmektedir. Bu durum yalnızca dini bir mesele olarak değil, Osmanlı Devleti'nin siyasi, sosyal, ekonomik ve demografik yapısındaki değişimlerle de yakından ilgilidir. Bu çalışmanın amacı, Kanûnî devrinde padişah, hanedan ve devlet ricalinin tarikat ve sufi gruplarla ilişkilerini değerlendirmek, bu gruplarla olan ilişkilerin ardındaki düşünce yapısını incelemek ve güçlü bir devrin muhalif dini hareketlerinin neden ortaya çıktığını araştırmaktır. Çalışmada tarikatlar ve sufî gruplar, devlete uyumlu ve uyumsuz olmak üzere iki kategoriye ayrılarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The reign of Sultan Süleyman the Magnificent is regarded as one of the most glorious periods of the Ottoman Empire, generally known for its political and military achievements. However, the intellectual, spiritual, and cultural factors behind these successes also hold great significance. The focus of this study is the relations of Sultan Süleyman the Magnificent, members of the dynasty and statesmen with sects and Sufi circles. These Sufi organizations, which had existed since the beginning of the Ottoman Empire, became even stronger during the reign of Sultan Süleyman the Magnificent. Thanks to the extensive opportunities provided by the state, many sects and Sufi groups have adapted to the official Sunni ideology and developed mutually beneficial relations with the state. However, oppositional sects and Sufi groups that opposed the official religious doctrine and faced state intervention also attracted attention in this period. This situation is not only a religious issue, but is also closely related to the changes in the political, social, economic and demographic structure of the Ottoman Empire. The aim of this study is to evaluate the relations of the sultan, dynasty and statesmen with sects and Sufi groups during the Süleyman's reign, to examine the mentality behind the relations with these groups and to investigate why the opposing religious movements of a powerful period emerged. In the study, sects and Sufi groups were divided into two categories: with state conformist the and nonconformist.