Türkiye'nin Kıbrıs meselesinin basına yansımasında''Hürriyet Gazetesi'' (1950 – 1960)
''Hurriyet Newspaper'' in the reflection of Turkiye's Cyprusissue in the press
  1. Tez No: 972238
  2. Yazar: FİRDEVS ULUS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADULLAH ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kıbrıs Sorunu, Hürriyet Gazetesi, Türkiye, Cyprus Problem, Hurriyet Newspaper
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
“Türkiye'nin Kıbrıs Meselesinin Basına Yansımasında Hürriyet Gazetesi (1950-1960)”adlı bu çalışmada önce, tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan Kıbrıs adasının demografik ve stratejik konumu incelenmiştir. Adanın 1960 yılına kadar hangi aşamalardan geçtiğini ve o dönemlerde tirajı diğer basın organlarına göre çok daha yüksek olan Hürriyet Gazetesinin dönemin koşullarında Kıbrıs meselesini ele alma biçimi gazete arşivleri esas alınarak yorumlanmıştır. Gazetenin kamuoyu oluşturmadaki etkisi bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Ele aldığımız Hürriyet Gazetesinin 1 Mayıs 19488 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmasıyla başlayan yayın hayatı, gazetenin daha sonra oğulları Haldun Simavi ve Erol Simavi'ye devriyle geçirdiği değişimler, yaşanan toplumsal ve siyasal gelişme ve değişmelere bağlı gazetenin yön değiştirmesi göze çarpmaktadır. Adanın siyasi ve nüfusuna yönelik durumu 1955 yılından ve Lozan'dan sonra yeni bir tartışmanın içine girmiştir. Kıbrıs'ın İngiltere tarafından tek taraflı ilhakı ve daha sonra Rumların Megali İdea düşüncesinin bir nevi devamı olarak gördüğü Enosis talebiyle vergi sorununu bahane ederek isyan çıkarmaları fitili ateşleyen tetikleyiciler olmuştur. Bu dönemden sonra Türkiye'de Demokrat Parti hükûmetinin kurulması bu meseleye yaklaşımı büyük oranda değişime uğratmıştır. Kıbrıs sorunuyla ilgili değişen politika, adanın hukuki statüsü üzerine tartışmaların alevlendirmiştir. 1950'lerin başlarında Yunanistan'ın self determinasyon talebinin BM tarafından reddedilmesi, 1955'lere doğru adada başlayan tedhiş hareketleriyle yaşanan kaos oldukça gündeme tutulmuştur. Londra Konferansı'nda görüşülmesinden sonra bir sonuca varılamaması, Türkiye'nin taksim tezi ve bu tezin ülke çapında mitinglerle desteklenerek Kıbrıs duyarlılığının had safhaya çıkarılmıştır. En sonunda 1959-1960 yılları arasında Türkiye, İngiltere, Yunanistan garantörlüğünde düzenlenen anlaşmalarla uzun ömürlü olmasa da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulması, Hürriyet Gazetesi haber başlıklarından faydalanılarak bu perspektiften aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Turkey's Cyprus at the Press Reflections of the matter Freedom Vision (1950-1960)”has in this study, historical ard region of the island of Cyprus based on long years, a particular importance given the demographic and strategic location, up to 1960, which passes through stages that period in circulation to other media Hurriyet newspaper, which is much higher than it is, has been evaluated from a scientific point of view in terms of the way it deals with the Cyprus issue in public opinion. The publication life of the newspaper Hürriyet, which began with the foundation of Sedat Simavi on May 1, 1948, after the transfer of the newspaper to his sons Haldun Simavi and Erol Simavi, was explained in detail in the first part of the paper. The following, Lausanne after entering into a new discussion Cyprus's unilateral annexation by the British, then the demand for Enosis seen as a continuation of a sort of Greek Cypriots Megol Idea idea of revolt pretext of tax problems, after this period, Turkey Democratic Party the establishment of the government changing policy on the Cyprus problem, on the island's legal status in the early 1950s with the exacerbation of the debate Greece's UN rejection of selfdetermination demand, 1955 to the beginning correctly island's chaos as the terror movement, after the discussion at the London Conference can not reach a conclusion, Turkey 'the division's theses and dissertations, supported by rallies across the country to go to the extreme sensitivity of Cyprus, Turkey between 1959- 1960 at the end of the year, Great Britain, Greece, organized under the guarantee agreement with uzi The establishment of the Republic of Cyprus, if not nlife, was transferred from the perspective of the Hürriyet newspaper.