Nar kabuğu artıklarından diyet lifi ve biyoaktif bileşenlerin eldesi
Obtaining dietary fiber and bioactive components from pomegranate peel waste
  1. Tez No: 972254
  2. Yazar: SEVDANUR SAĞOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Pomegranate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, gıda endüstrisinde sıklıkla atık olarak görülen nar kabuğu artıklarının fonksiyonel gıda bileşenlerine dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, nar kabuğundan diyet lifi ve biyoaktif bileşenlerin eldesine yönelik ekstraksiyon süreci Cevap Yüzey Metodolojisi (RSM) ile optimize edilmiştir. En uygun koşullar 48.17 °C sıcaklık, 55.16 dakika süre ve 0.4980 g/mL örnek/çözücü oranı olarak belirlenmiş; bu şartlarda elde edilen diyet lifi %84.30 toplam lif içeriğiyle yüksek verim göstermiştir. Lifin %34.87'si çözünür, %49.42'si çözünmez fraksiyonlardan oluşmuştur. Ayrıca 772.79 mg GAE/100 g KM toplam fenolik madde ve 45.76 mg KE/100 g KM flavonoid içeriği belirlenmiştir. Bu özellikler düşük su aktivitesi, yüksek protein oranı ve güçlü su tutma kapasitesi gibi fonksiyonel parametrelerle desteklenmiştir. Ekstraksiyon sonrası elde edilen biyoaktif bakımından zengin çözeltiler vakum altında işlenerek çözücüler geri kazanılmış, kalan fraksiyon ise dondurularak kurutulmuştur. Biyoaktif kalıntılar fenolik profilleri yönünden analiz edilmiştir. Aseton fraksiyonunda 178.42 mg GAE/g, etanol fraksiyonunda 132.87 mg GAE/g toplam fenolik madde; flavonoid içeriği ise sırasıyla 166.34 mg KE/g ve 110.63 mg KE/g olarak belirlenmiştir. Punicalagin-β ve gallik asit aseton fraksiyonunda baskın, elajik asit ise etanol fraksiyonunda yüksek bulunmuştur. Ayrıca elde edilen lifin ticari bir diyet lifiyle karşılaştırılmasında, çözünür lif oranı, fenolik profili, su tutma kapasitesi ve protein içeriği bakımından üstün özellikler sergilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, düşük maliyetli tarımsal yan ürünlerin sürdürülebilir işleme teknikleriyle değerlendirilerek katma değeri yüksek gıda bileşenlerine dönüştürülmesi hem çevresel hem de endüstriyel açıdan önemli bir potansiyel taşımaktadır. Gelecek çalışmalarda bu lifin farklı gıda sistemlerindeki işlevsel etkilerinin incelenmesi ve endüstriyel ölçekte kullanım olanaklarının araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the aim was to convert pomegranate peel residues, often regarded as waste in the food industry, into functional food components. For this purpose, the extraction process for obtaining dietary fiber and bioactive compounds from pomegranate peel was optimized using Response Surface Methodology (RSM). The optimum conditions were determined as 48.17 °C, 55.16 min, and a sample/solvent ratio of 0.4980 g/mL. Under these conditions, the dietary fiber obtained showed high yield with 84.30% total fiber content. Of this, 34.87% was soluble and 49.42% was insoluble fraction. In addition, 772.79 mg GAE/100 g DM total phenolic content and 45.76 mg QE/100 g DM total flavonoid content were determined. These properties were supported by functional parameters such as low water activity, high protein content, and strong water-holding capacity. After extraction, bioactive-rich solutions were processed under vacuum to recover solvents, and the remaining fractions were freeze-dried. The bioactive residues were analyzed in terms of phenolic profiles. The acetone fraction contained 178.42 mg GAE/g, while the ethanol fraction contained 132.87 mg GAE/g total phenolics. Flavonoid contents were 166.34 mg QE/g and 110.63 mg QE/g, respectively. Punicalagin-β and gallic acid were dominant in the acetone fraction, whereas ellagic acid was higher in the ethanol fraction. Comparison with a commercial dietary fiber showed superior properties in terms of soluble fiber ratio, phenolic profile, water-holding capacity, and protein content. In conclusion, the utilization of low-cost agricultural by-products through sustainable processing techniques to obtain high-value food components presents significant environmental and industrial potential. Future studies should investigate the functional effects of this fiber in different food systems and explore its industrial-scale applications.