Disparoni olan kadınlarda pilatesin cinsel fonksiyon, depresyon ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of pilates on sexual function, depression, and quality of life in women with dyspareunia
- Tez No: 972341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Disparoni, Pilates, Cinsel Fonksiyon, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Dyspareunia, Pilates, Sexual Function, Depression, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kadınların %10 ila %20'si hayatlarının bir döneminde veya sürekli olarak disparoni, yani cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı hissi yaşamaktadırlar. Bu durum kişinin hem cinsel işlevlerini hem de genel yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, disparoni tanısı almış kadınlarda pilates egzersizlerinin cinsel fonksiyon, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya, yaşları 22 ile 47 arasında değişen toplam 24 kadın katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar, rastgele kura yöntemi ile 12 kişilik deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Tüm katılımcıların demografik bilgileri araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik değerlendirme formu aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma öncesinde her iki gruba da disparoniye ilişkin bilgilendirme yapılmıştır. Cinsel işlevin değerlendirilmesinde Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI), depresyon düzeyinin belirlenmesinde Beck Depresyon Ölçeği ve yaşam kalitesinin ölçülmesinde Kısa Form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Değerlendirme araçları, müdahale öncesinde ve sekiz haftalık sürecin sonunda yeniden uygulanmıştır. Başlangıç verileri incelendiğinde, iki grup arasında demografik özellikler açısından anlamlı bir fark bulunmadığı, yalnızca FSFI ölçeğinin lubrikasyon alt boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p=0,049). Kontrol grubuna yalnızca bilgilendirme yapılırken, deney grubuna sekiz hafta süresince haftada iki gün olmak üzere pilates egzersizleri uygulanmıştır. Çalışma sonunda, deney grubunda FSFI ölçeğinin orgazm (p=0,012) ve memnuniyet (p=0,027) alt boyutları ile toplam puanında (p=0,009) anlamlı düzeyde iyileşme gözlenmiştir. Ayrıca, Beck Depresyon Ölçeği sonuçlarına göre depresyon düzeylerinde anlamlı bir azalma (p=0,027), SF-36 ölçeğinde ise enerji/canlılık (vitalite) (p=0,046) ve ruhsal sağlık (p=0,004) alt boyutlarında anlamlı artışlar saptanmıştır. Kontrol grubunda yalnızca FSFI'nın cinsel istek alt boyutunda anlamlı bir değişim meydana gelmiştir (p=0,039), ancak toplam cinsel fonksiyon puanı ile diğer ölçütlerde anlamlı farklılık izlenmemiştir (p>0,05). SF-36 ölçeğinde yalnızca fiziksel fonksiyon alt boyutunda anlamlı bir artış kaydedilmiş olup, bu sonucun günlük yaşam aktivitelerinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bulgular, pilates egzersizlerinin disparoni tanısı almış kadınlarda cinsel işlev, depresyon düzeyi ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Özellikle orgazm, memnuniyet ve ruhsal sağlık gibi boyutlardaki gelişmeler, bu egzersizlerin bütüncül sağlık yaklaşımlarında destekleyici bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Between 10% and 20% of women experience dyspareunia, that is, pain during or after sexual intercourse, at some point in their lives or on an ongoing basis. This condition significantly affects both the person's sexual functions and their overall quality of life. The aim of this study is to investigate the effects of Pilates exercises on sexual function, depression level, and quality of life in women diagnosed with dyspareunia. A total of 24 female participants aged between 22 and 47 years were included in the study. The participants were randomly assigned into two groups of 12: an experimental group and a control group. The demographic data of all participants were collected through a sociodemographic assessment form prepared by the researcher. Prior to the intervention, both groups received information about dyspareunia. The Female Sexual Function Index (FSFI) was used to evaluate sexual function, the Beck Depression Inventory was used to assess the level of depression, and the SF-36 Quality of Life Scale was used to measure quality of life. These assessment tools were administered both before the intervention and after the 8-week study period. Analysis of baseline data showed no significant differences between the groups in terms of demographic characteristics, with the exception of the lubrication subscale of the FSFI, which showed a significant difference (p=0.049). While the control group received only educational information regarding dyspareunia, the experimental group participated in Pilates exercises twice a week for eight weeks. At the end of the study, the experimental group demonstrated statistically significant improvements in the orgasm (p=0.012) and satisfaction (p=0.027) subscales of the FSFI, as well as in the total score (p=0.009). Additionally, a significant decrease in depression levels was observed according to the Beck Depression Inventory results (p=0.027), and significant improvements were found in the vitality (p=0.046) and mental health (p=0.004) subscales of the SF-36. In the control group, a significant change was observed only in the sexual desire subscale of the FSFI (p=0.039); however, no significant differences were found in the total FSFI score or other measures (p>0.05). In the SF-36, only the physical functioning subscale showed a significant increase, which is thought to be due to daily life activities. The findings suggest that Pilates exercises have positive effects on sexual function, depression levels, and quality of life in women diagnosed with dyspareunia. In particular, improvements in areas such as orgasm, satisfaction, and mental health indicate that these exercises may be considered a supportive method within holistic health approaches.