Akciğer kanserinde EBUS ile örneklenen mediyastinal lenf nodlarında PET-BT SUVmax değerinin metastazı öngördürücü değeri
Predictive value of PET-CT SUVmax for metastasis in mediastinal lymph nodes sampled by EBUS in lung cancer
  1. Tez No: 972363
  2. Yazar: ÇAĞLAR ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYPERİ ÖZTÜRK, DOÇ. DR. MELAHAT UZEL ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malignite, mediastinal lenf nodları, PET-BT, Malignancy, mediastinal lymph nodes, PET-CT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: PET-BT (Pozitron emisyon tomografisi – bilgisayarlı tomografi) mediastinal lenf nodu evrelemesinde maligniteyi öngörmede kullanılsa da benign mediastinal lenfadenopatilerde de pozitif sonuç verebilmektedir. Literatürde maligniteyi ayırmada PET-BT SUVmax (maksimum standart tutulum) kesme değer olarak kullanılan 2,5 değeri, benign mediastinal lenfadenopatilerde spesifitesi düşüktür ve malgntey ayırmada yetersz kalmaktadır. EBUS-TBİA (Endobronşiyal ultrasonografi eşliğinde transbronşiyal iğne aspirasyonu) mediastinal lenfadenopatilerin tanısında ve malignitelerin mediastinal nodal evrelemesinde minimal invaziv bir yöntem olarak son yıllarda öne çıkmaktadır. Çalışmamızda; EBUS-TBİA le örneklenen lenf nodlarını, bu lenf nodlarının PET-BT' deki SUVmax tutulumları le karşılaştırılarak yeni bir kesme değer hesapladık. Ayrıca bu lenf nodlarının BT çaplarının, sonografik özelliklerinin maligniteyi ayırmada etkisin ikincil amaç olarak değerlendirdik. Gereç: Çalışmamızda 01/01/2013 ile 30/11/2023 tarihleri arasında Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde girişimsel pulmonoloji kliniğinde EBUS-TBİA işlemi yapılan 6293 hastada 12022 lenf nodu retrospektif olarak tarandı ve PET-BT' sine ulaşılabilen 3534 hastada 6552 lenf nodu değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca BT' sine (Bilgisayarlı tomografi) ulaşılabilen 3080 lenf nodu da alt grup olarak incelendi. Değerlendirilen hastalar ve lenf nodları için parametrelerle tanımlayıcı istatistikler, normallik ve fark testler, ROC (Receiver Operating Characteristic) analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 3534 hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 61,28±10,86 yıl olup minimum hasta yaşı 15 maksimum 89 yaş idi. Hastaların %29' u (n=1025) kadın, %71' (n=2509) erkekti. Çalışmaya alınan 3534 hastada, 6552 lenf nodu incelendi. Lenf nodlarında maligniteyi ayırmada sonografik özelliklerinden; hipoekoik ekojenite, heterojen iç yapı, yuvarlak şekil, belirgin sınır, nekroz varlığı, USG çapının yüksek olması, CHS yokluğu, kalsifikasyon yokluğu istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca BT çapı, USG çapı ve SUVmax değer maligniteyi ayırmada istatistiksel anlamlı bulundu. İncelenen histopatolojik akciğer kanseri tanılı lenf nodlarının SUVmax ortalaması 12,02±7,16 olarak saptandı. SUVmax en iyi kesim noktası 6,43 için; AUC: 0,780, sensitivite %80,8, spesifite %61,9, PPV %84,7, NPV %55,2, doğruluk %75,6 olarak bulundu. Lenf nodlarının USG çapı ortalaması 16,33±10,56 mm olarak bulundu. Malignite ayrımında USG çapı için en iyi kesme değer 14 mm üzeri; AUC 0,774, sensitivite %73,3, spesifite %68,7, PPV %53,5, NPV %83,9, doğruluk %70,2 olarak hesaplandı. BT' sine ulaşılabilen 3080 lenf nodunun BT le ölçülen çap ortalaması 23,04±15,91 mm olarak bulundu. En iyi kesme değer 17,5 mm olarak hesaplandı. Malignite ayrımında BT çapı için en iyi kesme değer 17,5 mm üzeri; AUC 0,726, sensitivite %71,7, spesifite %62,1, PPV %59,1, NPV %74,3, doğruluk %66,3 olarak hesaplandı. Sonuç: SUVmax en iyi kesme değer olarak bulunan 6,43 değerinin; akciğer kanserinde mediastinal lenf nodlarına metastazı ayırt etmekte spesifitesi ve PPV' si düşüktür. Bu değer klinisyenlere öngörü sağlasa da, maligniteyi ayırt etmede yetersiz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although PET-CT is used for mediastinal lymph node staging to predict malignancy, it can also yield positive results in benign mediastinal lymphadenopathies. In the literature, the commonly used cutoff value of 2.5 for PET CT SUVmax in distinguishing malignancy has low specificity in benign mediastinal lymphadenopathies and is insufficient in differentiating malignancy. In recent years, EBUS-TBNA has emerged as a minimally invasive method for diagnosing mediastinal lymphadenopathies and staging mediastinal nodal involvement in malignancies. In our study, we calculated a new cutoff value by comparing lymph nodes sampled via EBUS-TBNA with their SUVmax values on PET-CT. Additionally, we evaluated the impact of CT diameters and sonographic features of these lymph nodes on distinguishing malignancy as a secondary aim. Materials and Methods: In our study, 12,022 lymph nodes from 6,293 patients who underwent EBUS-TBNA in the interventional pulmonology clinic of Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between 01/01/2013 and 11/30/2023 were retrospectively reviewed. Among these, 6,552 lymph nodes from 3,534 patients with available PET-CT data were analyzed. Additionally, a subgroup analysis was performed on 3,080 lymph nodes with available CT data. Descriptive statistics, normality and difference tests, and ROC (Receiver Operating Characteristic) analyses were conducted for the evaluated patients and lymph nodes. Results: A total of 3,534 patients were included in the study, with a mean age of 61.28±10.86 years (range 15–89 years). Of these, 29% (n=1,025) were female, and 71% (n=2,509) were male. In the 3,534 patients, 6,552 lymph nodes were examined. Among the sonographic features of the lymph nodes, hypoechoic echogenicity, heterogeneous internal structure, round shape, well-defined borders, presence of necrosis, larger USG diameter, absence of CHS, and absence of calcification were found to be statistically significant in distinguishing malignancy. Additionally, CT diameter, USG diameter, and SUVmax were statistically significant in differentiating malignancy. The mean SUVmax of histopathologically confirmed malignant lymph nodes was 12.02±7.16. The optimal cutoff value for SUVmax was found to be >6.43, with an AUC of 0.780, sensitivity of 80.8%, specificity of 61.9%, PPV of 84.7%, NPV of 55.2%, and accuracy of 75.6%. The mean USG diameter of the lymph nodes was found to be 16.33±10.56 mm. The optimal cutoff value for USG diameter in distinguishing malignancy was >14 mm, with an AUC of 0.774, sensitivity of 73.3%, specificity of 68.7%, PPV of 53.5%, NPV of 83.9%, and accuracy of 70.2%. Among the 3,080 lymph nodes with available CT data, the mean CT-measured diameter was 23.04±15.91 mm, with the best cutoff value calculated as >17.5 mm. For CT diameter, the optimal cutoff value in distinguishing malignancy was >17.5 mm, with an AUC of 0.726, sensitivity of 71.7%, specificity of 62.1%, PPV of 59.1%, NPV of 74.3%, and accuracy of 66.3%. Conclusion: The optimal SUVmax cutoff value of 6.43 for distinguishing mediastinal lymph node metastases in lung cancer has low specificity and PPV. Although this value provides predictive insight for clinicians, it remains insufficient for reliably differentiating malignancy.