Eskibalıklı (Çanakkale-Biga) kalsit ocağı jeolojik uzaktan algılama bulguları
Geological remote sensing findings of Eskibalikli (Canakkale-Biga) calcite quarry
  1. Tez No: 972370
  2. Yazar: İBRAHİM GİRAY KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUBİLAY UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yer bilişim, kalsit, kireçtaşı, uzaktan algılama, dijital jeoloji, CBS, Çanakkale 2025, 96 sayfa, Geoinformatics, calcite, limestone, remote sensing, digital geology, GIS, Çanakkale 2025, 96 pages
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Eskibalıklı (Çanakkale-Biga) köyü hudutlarında bulunan NORDEKA MADEN A.Ş.'ne ait II-A Grubu Kalsit Mıcır Ocağının sondajlar ve arazi etüdleri ile belirlenen mevcut işletme alanının dışında uzaktan algılama teknikleri ile araştırılması ve potansiyel işletme alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. ASTER uydu verileri kullanımı ile yapılan görüntü analizleri ile ocak hammaddesi olan karbonatlı kayaçların yayılım alanları belirlenmiştir. Eğitimsiz sınıflaam ve NDVI ayrımı ile işletme alanındaki litolojilerin ayırt edilebildiği bununla beraber R7+9/8, G13/14, B6+8/7 bant oranlarının inceleme alanındaki karbonatlı kayaçların ayrımında en verimli sonucu verdiği ortaya konmuştur. Yoğun bitki örtüsü ile kaplı karbonatlı kayaç bulunan inceleme alanında PCA ve DS ile yapılan karşılaştırmalı ayrımlarda DS nin daha başarılı olduğu görülmüştür. CBS çalışmaları ile sahada işletme için potansiyel alanlar engebe ile ilişkili morfolojik kriterlere ve UA bulgularına göre belirlenmiştir. Çizgisellik tespiti ile üretimi etkileyebilecek olası kırık hatları belirlenmiştir. Sahada işletme başlangıcından itibaren meydana gelen değişim ortaya konmuştur. Tüm bu çalışmaların sonucunda 3 adet potansiyel alan belirlenmiş ve bunlarda 2 ila 10 milyon m3 üzerinde hacim olduğu bulunmuştur. Sahada 4 adet düşey 2 adet eğimli sondaj yapılmıştır. Bunlarda yeterli derinilkte ancak faylar tarafından bloklanmış kireçtaşı ve tabanında yer alan grovak-şeyl-çamurtaşı dokanakları belirlenmiştir. 100 metreyi bulan derinliklerdeki sondajlar ile kireçtaşı bloklarının 50 metreden fazla kalınlık sunduğu ve mevcut işletme alanında yeterli rezerv olduğu ortaya konmuştur. Elde edilen tüm bu veriler ışığında tespit edilen yerlerde çalışılması halinde işletme maliyetlerinin düşebileceği, daha verimli ve güvenli bir işletme yapılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The II-A Group Calcite Gravel Quarry owned by NORDEKA MADEN A.Ş., located within the borders of Eskibalıklı (Çanakkale-Biga) village, was investigated using remote sensing techniques outside the current operating area determined by drilling and land studies, aiming to identify potential operating areas. Image analyses conducted using ASTER satellite data determined the distribution areas of carbonate rocks, which are the raw material of the quarry. It was noted that lithologies in the operating area could be differentiated through unsupervised classification and NDVI differentiation, and the band ratios of R7+9/8, G13/14, B6+8/7 provided the most efficient results in distinguishing carbonate rocks in the study area. Comparative differentiations made with PCA and DS in the study area, which is covered with dense vegetation and contains carbonate rocks, showed that DS was more successful. Potential areas for operation in the field have been determined according to morphological criteria related to terrain and UA findings through CBS studies. Possible fault lines that could affect production have been identified through lineament detection. Changes that have occurred since the beginning of operations in the field have been documented. As a result of all these studies, three potential areas have been identified, with volumes exceeding 2 to 10 million m3. Four vertical and two inclined drillings have been conducted in the field. In these, limestone that is adequately deep but blocked by faults and grovak-shale-mudstone contacts at the base have been identified. Drillings reaching depths of over 100 meters have shown that limestone blocks offer thicknesses greater than 50 meters and sufficient reserves exist in the current operating area. In light of all this data, it has been determined that if work is conducted in the identified potential locations, operating costs could be reduced, and a more efficient and safer operation could be achieved.