Ortaokul öğrencilerinin bilişsel gelişimine yönelik dijital zeka oyunları platformunun geliştirilmesi
Development of a digital intelligence games platform for the cognitive development of middle school students
  1. Tez No: 972541
  2. Yazar: YAŞARİYE HİLAL TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Eğitici oyunlar, Görsel-uzamsal zeka, Kelime oyunları, Mekanik zeka oyunları, Mobil uygulama, Çoklu zeka, Emotional intelligence, Education plays, Visual-spatial intelligence, Vocabulary games, Mechanical mind games, Mobile application, Multiple intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında ortaokul öğrencilerinin öğrenme sürecindeki zorlukları ve odaklanma eksikliklerini gidermek amacıyla bir mobil uygulama geliştirildi. Hedef kitle olarak 11-14 yaş aralığındaki ortaokul öğrencileri seçilmiştir. Tez kapsamında yapılan araştırmalar, bu yaş grubunun oyunsallık düzeyinin yüksek olduğunu, ancak duygusal zekâ düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Çalışmada, oyunsallığın arttırılmasının çocuklarda duygusal zekâ gelişimine olumlu katkı sağlayabileceği be-lirlenmiştir. Bu doğrultuda geliştirilen platform, öğrencilerin bilişsel ve duygusal ze-kalarını geliştirmeye yönelik sudoku, eşleştirme, XOX, yapboz, sayı tahmin oyunu gibi çeşitli oyunlar içermektedir. Bu oyunlar öğrencilerin problem çözme, stratejik düşünme ve hafıza becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Geliştirilen uygulama, Android tabanlı olup Play Store'da yayınlanmıştır. Sonuç olarak bu tez çalışması ortaokul öğ-rencilerinin öğrenme sürecini destekleyici ve geliştirmeye yönelik ücretsiz dijital bir platform sunarak, oyunsallığın bilişsel ve duygusal gelişim üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkararak desteklemesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on developing a mobile application aimed at addressing the challenges and attention deficits faced by Middle school students in the learning pro-cess. The target audience consists of middle school students age 11-14. Research con-ducted within the scope of the thesis indicates that this age group has a high level of playfulness but low emotional intelligence. The study has determined that increasing playfulness can positively contribute to the development of emotional intelligence in children. Accordingly, the developed platform includes various games such as sudoku, matching, Tictactoe, puzzles and number guessing games aimed at enhancing students' Cognitive and emotional intelligence. These games are designed to improve problem-solving, strategic thinking, and memory skills. The developed application is Android- based and has been published on the Play Store. As a result, this thesis aims to provide a free digital platform that supports and enhances the learning process of Middle school students by demonstrating and supporting the positive effects of playfulness on cognitive and emotional development.