211 numaralı Burdur şer'iye sicilindeki tereke kayıtlarının değerlendirilmesi (1846-1854)
Evaluation of the heritage records in the Burdur sharia register book No. 211 (1846-1854)
  1. Tez No: 972542
  2. Yazar: SAFA MUSTAFA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, Şer'iye Sicilleri, Tereke Kayıtları, Miras, Aile, İktisadi ve demografik yapı, Etnografik Malzeme, Burdur Kazası, Tarih, Tereke, Tereke Defterleri, Şeriye sicilleri, Burdur, Sharia Registers, Heritage Records, Inheritance, Family, Economic and Demographic Structure, Ethnographic Material, Burdur County, History, Estate, Tereke Registers, Court registers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl, Osmanlı Devleti'nde modernleşme ve batıya yönelme anlamında önemli bir süreci ifade etmektedir. Bu süreçte birçok alanda yenilikler gerçekleştirilmiştir. Bunlardan birini hukuk alanında yapılan yenilikler oluşturmaktadır. Özellikle 3 Kasım 1839 tarihinde Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra hukuk alanında kurumsal ve kanunlaştırma çerçevesinde birçok reform yapılmıştır. Tereke kayıtları vefat eden kişilerin geride bıraktıkları borçları, birikimleri, vasiyetleri ve sahip oldukları eşya üzerindeki vergilerin kaydedildiği resmi belgeler olma özelliğini taşımaktadır. Tutuldukları dönemle alakalı birçok çıkarımda bulunulmaya imkan veren tereke kayıtları ait oldukları dönemlerdeki sosyal, ekonomik, kültürel, hukuksal ve demografik yapılarla ilgili çeşitli bilgilere ulaşabilmeyi mümkün kılmaktadır. Çalışmanın ana kaynağını 211 Numaralı Burdur Şer'iye Sicil Defterinde bulunan tereke kayıtları oluşturmaktadır. Bu çerçevede çalışmada miras paylaşımı, servet birikimi, etnografik malzeme, sosyo-ekonomik yapı ve aile yapısı hakkında değerlendirmeler yapılarak çıkarımlarda bulunulmuş, yeni bilgiler üretilmeye çalışılmıştır. Bu sayede hem Burdur'un ilgili dönemdeki durumunun gün yüzüne çıkarılması, hem mahallî tarih çalışmalarına katkı yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The 19th century is characterized as a significant period in the Ottoman Empire in terms of modernity and orientation toward the West. During this era, the state administration implemented numerous innovations. One of the most important of these innovations was in the field of law. Especially with the Tanzimat Edict of 1839, many reforms were introduced in the legal domain. The tereke records are books in which the debts, savings, wills, and taxes on the belongings of deceased individuals were recorded. These records provide an opportunity to make many inferences about the period in which they were kept. Through these records, it is possible to access information about the socio-economic structure, demographic analysis, and many other aspects of the time. The tereke records found in the 211th Numbered Burdur Sharia Register, which is the primary source of our study, have been evaluated from various perspectives. In this context, inferences were made about inheritance distribution, wealth accumulation, ethnographic material, socio-economic structure, and family structure, and new scientific knowledge was aimed to be produced. As a result of these studies, it is intended to bring to light the state of Burdur, a district of the Ottoman Empire at that time, as well as to contribute to the local history of Burdur and local historiography.