Üniversite öğrencilerinin beyin göçü eğilimleri: Çekici ve itici faktörlerin demografik değişkenler açısından incelenmesi
University students' brain drain tendencies: An examination of pull and push factors in terms of demographic variables
  1. Tez No: 972540
  2. Yazar: SEVİL CAN ANGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN SEVGİLİ, DOÇ. DR. ŞAYAN BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik yetkinlik, Algılanan demografik benzerlik, Beyin göçü, Lisansüstü öğrenciler, Mezun öğrenciler, Türk öğrenciler, Uluslararası öğrenciler, Yüksek başarılı öğrenciler, Yüksek lisans öğrencileri, Üniversite öğrencileri, Academic self-efficacy, Perceived demographic similarity, Brain migration, Postgraduation students, Graduating students, Turkish students, International student, High achieving students, Graduate students, University students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin beyin göçüne yönelik tutumlarını çekici ve itici faktörler çerçevesinde incelemek ve demografik değişkenler ile gelir memnuniyeti düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini çeşitli fakültelerde öğrenim gören 414 öğrenci oluşturmuş, veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Çekici ve itici faktörleri ölçmek amacıyla geliştirilen ölçek yüksek derecede güvenilir bulunmuştur (Cronbach's α: çekici faktörler = 0.917, itici faktörler = 0.900, tüm ölçek = 0.942). Analiz sonuçlarına göre, genel beyin göçü eğiliminde cinsiyet, yaş ve öğrenim görülen bölüm açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ancak cinsiyet değişkeninde çekici faktörler alt boyutunda erkek öğrencilerin ortalamasının kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Öğrenim durumu değişkeninde ise yalnızca çekici faktörler açısından anlamlı bir farklılık bulunmuş; lisans öğrencilerinin çekici faktörlere dayalı göç eğilimlerinin ön lisans ve lisansüstü öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Gelir memnuniyeti değişkeninde ise genel beyin göçü eğilimi, çekici ve itici faktörler açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiş; özellikle gelirinden memnun olmayan grupların göç eğilimlerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, öğrencilerin beyin göçü eğilimlerinin bireysel özelliklerden ziyade ekonomik koşullar ve yaşam standartlarıyla daha yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçları, gelir adaleti, kariyer fırsatlarının artırılması ve sosyal yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik politikaların gençlerin ülkede kalma motivasyonlarını güçlendirmede kritik bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine university students' attitudes towards brain drain within the framework of pull and push factors and to determine whether these attitudes differ according to demographic variables and income satisfaction. The sample of the study consisted of 414 students from various faculties, and the data were collected through a survey. The scale developed to measure pull and push factors was found to be highly reliable (Cronbach's α: pull factors = 0.917, push factors = 0.900, total scale = 0.942). According to the analysis results, no significant differences were observed in overall brain drain tendencies by gender, age, or field of study. However, in the pull factors sub-dimension, male students scored significantly higher than female students (p<0.05). Regarding educational level, only pull factors showed a significant difference, with undergraduate students having higher brain drain tendencies compared to associate and postgraduate students. Income satisfaction was found to be a critical determinant: significant differences emerged in overall brain drain tendency as well as in both pull and push factors, with students who were dissatisfied with their income exhibiting higher tendencies to migrate abroad. These findings indicate that students' brain drain tendencies are more closely linked to economic conditions and perceptions of living standards rather than solely individual characteristics. The results suggest that policies aiming at income equity, improved career opportunities, and enhanced social living conditions may play a vital role in strengthening young people's motivation to remain in their home country.