Yüzey hazırlayıcı uygulamasının cam iyonomer simanın dentine bağlanma dayanımı üzerindeki etkisinin farklı termal döngü aralıklarında değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of surface conditioner application on the bond strength of glass ionomer cement to dentin at different thermal cycling intervals
  1. Tez No: 972543
  2. Yazar: BEYZA ÖZGE ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA AKKOÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer, Makaslama bağlanma dayanımı, Süt dişi, Glass ionomer, Shear bond strength, Primary tooth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı termal döngü aralıklarında yüksek viskoziteli cam iyonomer simanın farklı yüzey hazırlayıcı uygulamalarının süt dişi dentinine bağlanma dayanımının etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Dahil edilme kriterlerini karşılayan 108 adet çekilmiş süt dişi kullanıldı. Örnekler termal döngü aralıklarına göre dört ana gruba randomize olarak ayrıldı: kontrol grubu (Grup 1), 1000 termal döngü (Grup 2), 5000 termal döngü (Grup 3), 10000 termal döngü (Grup 4). Her bir grup yüzey hazırlayıcı uygulamasına göre; yüzey hazırlayıcı uygulanmayan (Grup A), cam iyonomerin kendi likidi ile yüzey hazırlayıcı uygulanan (Grup B) ve poliakrilik asit içerikli yüzey hazırlayıcı uygulanan (Grup C) olmak üzere üç alt gruba randomize olarak ayrıldı. Bağlanma dayanımı, makaslama testi ile değerlendirildi. Veriler Shapiro-Wilk testi, Robust ANOVA ve Bonferroni testi ile analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Yüzey hazırlayıcı uygulamalarından bağımsız termal döngü uygulamalarına göre bağlanma dayanımının istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı gözlendi (p<0,001). Termal döngü uygulamalarından bağımsız yüzey hazırlayıcı uygulamalarının bağlanma dayanımı üzerinde anlamlı etkisi gözlenmedi (p=0,941). Termal döngü ve yüzey hazırlayıcı uygulama etkileşiminin bağlanma dayanımı üzerinde anlamlı bir etkisi gözlenmedi (p=0,617). Kırık tipleri ve tüm gruplar arasında anlamlı bir ilişki elde edilmedi (p=0,999). Sonuç: Poliakrilik asit ile yüzey hazırlayıcı uygulamalarının süt dişi dentinine bağlanma dayanımını artırmadığı, ancak termal döngü uygulamalarının bağlanma dayanımını olumsuz etkilediği gözlendi. Yüksek viskoziteli cam iyonomerin zaman içerisinde bağlanma dayanımını koruyabilecek daha fazla yüzey hazırlayıcı uygulamalarının araştırılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of different surface conditioning protocols on the bond strength of high-viscosity glass ionomer cement to primary dentin under different thermocycling conditions. Materials and Methods: A total of 108 extracted primary teeth meeting the inclusion criteria were used. The specimens were randomly assigned into four main groups according to the number of thermocycles: control group (Group 1), 1000 thermocycles (Group 2), 5000 thermocycles (Group 3), and 10000 thermocycles (Group 4). Each group was further divided into three subgroups based on the surface conditioning protocol: no surface conditioning (Group A), conditioning with the liquid component of the glass ionomer cement (Group B), and conditioning with polyacrylic acid (Group C). Shear bond strength was evaluated using a shear bond test. Data were analyzed using the Shapiro-Wilk test, Robust ANOVA, and Bonferroni test (p<0.05). Results: It was observed that the bond strength significantly decreased statistically in thermal cycling processes, regardless of surface conditioning protocols (p<0.001). Surface conditioning protocols, independent of thermocycling, did not have a statistically significant effect on bond strength (p=0.941). No significant interaction effect was observed between thermocycling and surface conditioning on bond strength (p=0.617). There was no significant correlation between fracture types and the study groups (p=0.999). Conclusion: Surface conditioning with polyacrylic acid did not enhance the bond strength of high-viscosity glass ionomer cement to primary dentin; however, thermocycling negatively affected bond strength. Further investigations are needed to explore alternative surface conditioning protocols that may improve the long-term bond strength of high-viscosity glass ionomer cement.