Diyet tedavisi, elektriksel kas uyarımı (EMS) ve reformer pilates uygulamasının antropometrik ölçümler üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of diet therapy, electrical muscle stimulation (EMS) or reformer pilates application on anthropometric measurements
- Tez No: 972544
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, diyet tedavisi, egzersiz, elektriksel kas uyarımı (EMS), obezite, pilates, Anthropometry, diet therapy, exercise, electrical muscle stimulation (EMS), obesity, pilates
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, obeziteyle mücadelede giderek artan alternatif yöntem arayışlarına katkı sağlamak amacıyla; diyet tedavisi, elektriksel kas uyarımı (EMS) ve reformer pilates uygulamalarının antropometrik ölçümler üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, özel bir beslenme ve danışmanlık merkezinde, 18–65 yaş aralığında ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) değeri 25.0–29.9 kg/m² olan bireyler üzerinde yürütülmüştür. Geriye dönük olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, katılımcılar üç müdahale ve bir kontrol grubu olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Bu gruplar diyet tedavisi, EMS uygulaması, reformer pilates uygulamalarından sadece birine katılım sağlayanlar ve herhangi bir müdahale yapılmamış kontrol grubu şeklindedir. Her müdahale grubu, ilgili uygulamayı en az iki ay süresince düzenli olarak devam ettiren bireylerden oluşmuştur. Araştırmada, bireylerin antropometrik ölçümleri uygulamaya başlamadan önce, 1. Ay ve 2. Ay sonunda olmak üzere toplam üç kez incelemeye alınmıştır. Ayrıca, mevcut biyokimyasal veriler de analiz edilerek müdahale öncesi ve sonrası değişimler olmak üzere iki kez değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda, en belirgin değişimlerin diyet grubunda meydana geldiği gözlemlenmiştir. Diyet tedavisi; vücut ağırlığı, BKİ, yağ oranı ve çevresel ölçümler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş sağlamıştır (p=0.001). EMS uygulaması, bel çevresi, göğüs çevresi ve kas kütlesi üzerinde olumlu etkiler göstermiştir (p=0.001). Reformer pilates ise; kas kütlesinin korunmasını sağlarken abdominal çevre, göğüs çevresi gibi postüral bölgelere yönelik ölçümlerde olumlu sonuç göstermiştir (p=0.001). Kontrol grubunda ise hiçbir parametrede anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, obeziteyle mücadelede antropometrik ölçümler açısından en etkin yöntem olarak diyet tedavisi ön plana çıkarken, reformer pilates ve EMS gibi egzersiz temelli yaklaşımlar süreci olumlu yönde etkilemektedir. Bu bulgular, bireylere uygulanan müdahale planlarının bireyselleştirilmesi ve çok yönlü ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the increasing search for alternative methods in the fight against obesity by comparatively examining the effects of diet therapy, electrical muscle stimulation (EMS), and reformer Pilates on anthropometric measurements. The study was conducted at a private nutrition and counseling center on individuals aged 18–65 with a Body Mass Index (BMI) of 25.0–29.9 kg/m². In this retrospective study, participants were divided into four groups: three intervention groups and one control group. These groups included those who participated in only one of the following: diet therapy, EMS, or reformer Pilates, and a control group that received no intervention. Each intervention group consisted of individuals who had continued the respective program regularly for at least two months. In the study, individuals' anthropometric measurements were examined three times: before starting the program, at the end of Month 1, and at the end of Month 2. Additionally, existing biochemical data were analyzed, and changes were assessed twice: before and after the intervention. Statistical analyses revealed that the most significant changes occurred in the diet group. Diet therapy resulted in statistically significant decreases in body weight, BMI, body fat percentage, and circumference measurements (p=0.001). EMS therapy demonstrated positive effects on waist circumference, chest circumference, and muscle mass (p=0.001). Reformer Pilates, on the other hand, maintained muscle mass and showed positive results in postural measurements such as abdominal circumference and chest circumference (p=0.001). No significant changes were observed in any parameters in the control group. In conclusion, while diet therapy stands out as the most effective method in terms of anthropometric measurements in combating obesity, exercise-based approaches such as reformer Pilates and EMS have a positive impact on the process. These findings emphasize the need for individualized and multifaceted intervention plans.