Yaşlı yetişkinlerde sosyal aktivite düzeyi ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde düşme korkusu nedeniyle kaçınma davranışlarının aracı rolü
The mediating role of avoidance behaviours due to fear of falling in the relationship between social activity level and psychological well-being in the older adults
  1. Tez No: 972566
  2. Yazar: AYŞE NUR KARAASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı Yetişkin, Düşme Korkusu, Psikolojik İyi Oluş, Sosyal Aktivite, Psikiyatri Hemşireliği, Older Adults, Fear of Falling, Psychological Well-Being, Social Activity, Psychiatric Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı yaşlı yetişkinlerde sosyal aktivite düzeyi ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışlarının aracı rolünü incelemektir. Araştırmada 65 yaş ve üzeri 399 yaşlı yetişkine ulaşılmış olup veriler Kişisel Bilgi Formu, Yaşlılar için Sosyal Aktivite Ölçeği (YSAÖ), Yaşlılarda Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (YPİOÖ) ve Yaşlı Yetişkinlerde Düşme Korkusuna Bağlı Kaçınma Davranışı Anketi (YYDKBKDA) ile toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Ölçekteki farklılaşmaları bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans ve post hoc analizleri; ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler ise Pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Baron ve Kenny'ye (1986) tarafından belirlenen ara değişken şartlarına göre analiz edilmiştir. Ölçek toplam puan ortalamaları YSAÖ 40,37±8,81, YYDKBKDA 12,02±12,14, YPİOÖ 58,49±10,40' tır. YSAÖ toplam puanları ile YPİOÖ arasında pozitif yönde, YYDKBKDA puanları ile YPİOÖ arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. YSAÖ' NÜN YYDKBKDA üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı ve YYDKBKD'NİN aracı değişken olmadığına ulaşılmıştır. Sonuç olarak; sosyal aktivitenin ve düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışının psikolojik iyi oluş üzerinde etkisinin olduğu, düşme korkusuna bağlı kaçınma davranışı ile sosyal aktivite arasında ilişki bulunmadığından aracılık etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Yaşlılarda düşme korkusu, kaçınma davranışı sorgulanmalı ve sonuca göre aktivitelere katılım konusunda teşvik edilebilir, psikolojik iyi oluşuna olumlu katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this research is to examine the mediating role of avoidance behaviours due to fear of falling in the relationship between social activity level and psychological well-being in the older adults. The study included 399 older adults aged 65 and over. These were collected using a Personal Information Form, the Social Activity Scale for Olders (SASO), the Psychological Well-Being Scale for Olders (PWBSO), and the Questionnaire for Avoidance Behavior Due to Fear of Falling in Older Adults (FFABQT). Obtained data are evaluated through statistical program IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22 in computer environment. Differences within the scale were analyzed using independent samples t-tests, one-way variance analyses, and post hoc analyses. Relationships between dimensions within dimension levels were analyzed using Pearson's model and linear regression analyses, using the intermediate terms established by Baron and Kenny (1986). The mean total scale scores are 40.37±8.81 for SASO, 12.02±12.14 for FFABQT, and 58.49±10.40 for PWBSO. There is a significant relationship between the positive aspects of SASO total scores and PWBSO, and between the negative aspects of FFABQT and PWBSO. The difference between SAOS and FFABQT is not significant, and the means of FFABQT vary. In conclusion, social activity and avoidance behavior due to fear of falling have an impact on psychological well-being. No transference effect was detected due to the relationship between avoidance behavior due to fear of falling and social activity. Fear of falling and avoidance behavior should be investigated in the elderly, and they can be encouraged to participate in activities based on these behaviors, which contribute positively to psychological well-being.