Tedavi reddiyle acil servisten ayrılan hastaların demografik ve klinik özellikleri ile hastaneye yeniden başvuru durumlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the demographic and clinical characteristics of patients leaving the emergency department against medical advice and their rates of re-presentation to the hospital
- Tez No: 972607
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERVAN GÖKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tedavi reddi, Treatment refusal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tetkik ve/veya tedavi reddi ile acil servisten ayrılan hastaların demografik ve klinik özellikleri, yeniden başvuru durumları ve yeniden başvurup hastaneye yatan hastalarda 28 günlük mortalite oranları değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: 01/09/2024 – 31/12/2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi acil servisine başvuran, tetkik ve tedavi reddi ile ayrılan 1050 hasta retrospektif olarak incelendi. Demografik veriler, triyaj kodları, ayrılış nedenleri, konsültasyonlar, 30 gün içindeki yeniden başvurular ve yeniden başvurup hastaneye yatan hastalarda 28 günlük mortalite analiz edildi. Bulgular: Tetkik ve tedavi reddi oranı %1,93 olarak tespit edildi. Hastaların yaş ortalaması 49 olup %53,3'ü erkekti. En sık ret nedenleri yatış önerisini kabul etmeme, klinik rahatlama ve takip süresini tamamlamadan ayrılma idi. Otuz gün içinde yeniden başvuru oranı %34,4 olup, bu grupta kırmızı triyaj oranı ve yine bu grupta yatan hastaların 28 günlük mortalitesi (%12,7) anlamlı derecede yüksekti. İleri yaş ve artan konsültasyon sayısı, yeniden başvuru ve mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç: Acil serviste tetkik ve tedavi reddi, kısa dönemde yeniden başvuru ve klinik kötüleşme ile ilişkilidir. Özellikle ileri yaşta, çoklu konsültasyon gerektiren ve yatış önerilen hastaların tetkik ve tedavi reddi durumunda risk altında oldukları görülmektedir. Bu nedenle riskli grupların ayrıntılı bilgilendirilmesi, konsültasyon ve yatış süreçlerinin hızlandırılması, hasta güvenliği ve sağlık hizmetlerinin etkinliği açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics, readmission rates, and 28-day mortality among patients who left the emergency department after refusing diagnostic work-up and/or treatment. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 1,050 patients who presented to the Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital between September 1, 2024, and December 31, 2024, and left against medical advice by refusing diagnostic procedures or treatment. Demographic data, triage codes, reasons for leaving, consultations, 30-day readmissions, and 28-day mortality among those readmitted and hospitalized were analyzed. Results: The rate of diagnostic and treatment refusal was determined as 1.93%. The mean age of patients was 49 years, and 53.3% were male. The most common reasons for refusal were rejection of hospitalization, symptomatic relief, and leaving before the recommended observation period was completed. The 30-day readmission rate was 34.4%, and within this group, the proportion of red triage cases and the 28-day mortality among hospitalized patients (12.7%) were significantly higher. Advanced age and an increased number of consultations were found to be associated with higher rates of readmission and mortality. Conclusion: Refusal of diagnostic procedures and treatment in the emergency department is associated with short-term readmission and clinical deterioration. Elderly patients, those requiring multiple consultations, and those advised for hospitalization are at higher risk if they refuse medical care. Therefore, detailed counseling of high-risk groups, expediting consultation and admission processes, and ensuring patient safety are critical for the effectiveness of healthcare services.