Endometrium karsinomlarında SMOC-2 ve SOX17 immünhistokimyasal belirteçlerinin prognostik ve klinikopatolojik parametrelerle ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between SMOC-2 and SOX17 immunohistochemical markers in endometrial carcinomas and their prognostic and clinicopathological parameters
  1. Tez No: 972608
  2. Yazar: ECE YÜKSEL BAHADIR
  3. Danışmanlar: DR. MUZAFFER ÇAYDERE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: SMOC-2, SOX17, endometrium karsinomu, prognoz, SMOC-2, SOX17, endometrial carcinoma, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrium karsinomları en sık görülen jinekolojik malignitelerden biridir. SMOC-2 ve SOX17' nin endometrium karsinomu hücrelerindeki epitelyal mezenkimal transizyon sürecini ve kanser kök hücrelerini kontrol ederek endometrium karsinomunun gidişatında, tümör davranışının belirlenmesinde, klinikopatolojik parametrelerle korelasyonda önemli bir marker olduğu bilinmektedir. Endometrium karsinomu hastaları için yararlı yeni biyobelirteçler ve hedefe yönelik tedavilerle hasta yönetimine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Literatürde bu amaçla yapılan çalışmalar sayıca azdır. Çalışmamız endometrium karsinomu için terapötik hedeflerin belirlenmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 2014-2023 yılları arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü' nde endometrium karsinomu tanısı almış 116 olgu dahil edilmiştir. Parafin bloklar üzerinde SMOC-2 ve SOX17 antikorları kullanılarak immünhistokimyasal ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Çalışma grubunda SMOC-2 ve SOX17 immünhistokimyasal skorları boyanma yüzdesi ve boyanma yoğunluğuna göre gruplanmıştır. SMOC-2 antikoru için total skor 0 ekspresyon yok, total skor 1, 2 ve 3 düşük ekspresyon ve total skor 4, 5, 6 ve 7 yüksek ekspresyon olarak kabul edilmiştir. SOX17 antikoru için total skor 0, 1, 2 ve 3 düşük ekspresyon, skor 4, 5 ve 6 yüksek ekspresyon olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Olguların %50,9' unda SMOC-2 ile düşük ekspresyon saptanırken %49,1' inde ekspresyon yoktu. Olguların %80,2'sinde SOX17 ile yüksek, %19,8' inde düşük ekspresyon saptanmıştır. Endometrium karsinomlarında yaş, tümör çapı, myometrial invazyon derinliği, servikal ve adneksiyel tutulum, lenfovasküler invazyon, lenf nodu tutulumu ve periton sitolojisi ile SMOC-2 ve SOX17 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Endometrioid karsinomlarda lenf nodu tutulumu ile SMOC-2 ekspresyonu arasında; seröz karsinomlarda ise servikal tutulum ile SMOC-2 ekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. SMOC-2 skoru ile yaş ve tümör çapı arasında istatistiksel açıdan anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Endometrioid ve seröz karsinom histolojik tipleri arasında SOX17 ekspresyonu açısından anlamlı ilişki saptanmıştır. Endometrioid xii karsinomlarda tümör derecesi ile SOX17 skoru açısından anlamlı ilişki saptanmıştır. Endometrium karsinomlarında ve endometrioid tip endometrium karsinom grubunda periton sitolojisi ile SOX17 ekspresyonu açısından anlamlı ilişki saptanmıştır. SOX17 skoru ile tümör çapı ve yaş arasında istatistiksel açıdan negatif yönlü, zayıf düzeyde korelasyon saptanmıştır. Bununla birlikte SMOC-2 ile SOX17 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca SMOC-2 skoru ile SOX17 skoru arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: SMOC-2 ile SOX17 ekspresyonu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ancak literatürde endometrium karsinomularında SMOC-2 ve SOX17 immünhistokimyasal boyalarının endometrium karsinomu prognostik parametreleri ile ilişkisini ele alan yalnızca ikişer adet mevcuttur. SMOC-2 ekspresyonu ile endometrioid karsinomlarda lenf nodu tutulumu, seröz karsinomlarda servikal tutulum arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptadık. SOX17 ekspresyonu ile endometrioid karsinomda periton sitolojisi ve tümör derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptadık. Ayrıca SOX17 skoru ile tümör çapı ve yaş arasında istatistiksel açıdan negatif yönlü, zayıf düzeyde korelasyon saptadık. Bu veriler göz önüne alındığında SMOC-2 ve SOX17 immünhistokimyasal boyalarıyla derece gruplarında homojen dağılıma özen gösterilerek daha geniş vaka serileri ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Endometrial carcinoma is one of the most common gynecological malignancies. SMOC-2 and SOX17 are known to be significant markers in the progression of endometrial cancer and in determining tumor behavior, correlating with clinicopathological parameters by controlling the epithelial-mesenchymal transition process and cancer stem cell criteria in endometrial carcinoma cells. It is thought that they may help patient management with useful new biomarkers and targeted therapies for endometrial carcinoma. The number of studies conducted for this purpose in the literature is rare. Our study aims to contribute to the identification of therapeutic targets for endometrial carcinoma. Materials and Methods: The study included 116 cases diagnosed with EC at the Ankara Training and Research Hospital, Department of Pathology, between 2014 and 2023. Immunohistochemical expression levels were analyzed on paraffin blocks using SMOC-2 and SOX17 antibodies. In the study group, SMOC-2 and SOX17 immunohistochemical scores were grouped according to staining percentage and staining intensity. For the SMOC-2 antibody, a total score of 0 was considered no expression, total scores of 1, 2 and 3 were considered low expression, and total scores of 4, 5, 6 and 7 were considered high expression. For the SOX17 antibody, a total score of 0, 1, 2 and 3 was considered low expression, and scores of 4, 5 and 6 were considered high expression. Results: In the cases, 50.9% showed low expression of SMOC-2, while 49.1% had no expression. For SOX17, 80.2% of the cases demonstrated high expression, and 19.8% showed low expression. No statistically significant relationship was found between SMOC-2 and SOX17 expression and clinicopathological parameters such as age, tumor diameter, depth of myometrial invasion, cervical and adnexal involvement, xiv lymphovascular invasion, lymph node involvement, and peritoneal cytology in endometrial carcinomas. A significant correlation was found between lymph node involvement and SMOC-2 expression in endometrioid carcinomas, and between cervical involvement and SMOC-2 expression in serous carcinomas. No statistically significant correlation was detected between the SMOC-2 score and age or tumor diameter. A significant relationship was found between SOX17 expression and the histological tips of endometrioid and serous carcinoma. In endometrioid carcinomas, a significant association was detected between tumor grade and the SOX17 score. A significant relationship was also found between peritoneal cytology and SOX17 expression in both the overall endometrial carcinoma group and the endometrioid endometrial carcinoma subgroup. A weak, negative correlation was detected between the SOX17 score and both tumor diameter and age. However, no statistically significant relationship was found between SMOC-2 and SOX17 expression. Furthermore, no statistically significant correlation was detected between the SMOC- 2 score and the SOX17 score. Conclusion: No significant relationship was identified between SMOC-2 and SOX17 expression. However, there are only two reports in the literature regarding SMOC-2 and SOX17 immunohistochemical stains in endometrial carcinoma. We identified a statistically significant association between SMOC-2 expression and lymph node involvement in endometrioid carcinomas, as well as with cervical involvement in serous carcinomas. We also found a statistically significant relationship between SOX17 expression and peritoneal cytology and tumor grade in endometrioid carcinomas. Additionally, a weak, negative correlation was found between the SOX17 score and both tumor diameter and age. Considering these data, there is a need for larger case series and more comprehensive studies involving SMOC-2 and SOX17 immunohistochemical staining, with careful attention to a homogeneous distribution across tumor grade groups.