Somut olmayan kültürel miras eğitiminin etkinlik temelli öğretimi
Activity-based teaching of intangible cultural heritage education
  1. Tez No: 972624
  2. Yazar: HATİCE SARGIN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, Eğitici drama, Eğitici kol çalışmaları, Eğitim etkinliği, Eğitim yöntemleri, Kültür öğretimi, Kültürel etkinlikler, Kültürel miras, Kültürel okuryazarlık, Kültürel özellikler, Action research, Educational drama, Effectiveness of training, Education methods, Culture teaching, Cultural activities, Cultural heritage, Cultural literacy, Cultural characteristics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin somut olmayan kültürel miras unsurlarını tanımasını sağlamak ve öğrencilerin somut olmayan kültürel miras unsurlarına yönelik farkındalıklarını arttırmaktır. Etkinlik temelli bir öğretim sürecinin benimsendiği bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Antalya ilinde araştırmacının görev yaptığı bir ortaokulda 2023-2024 eğitim öğretim yılında 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 22 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak görüşme formları, etkinlik değerlendirme formu, öğrenci günlüğü kullanılmıştır. Eylem araştırması sürecinde uygulanacak olan etkinlikler için UNESCO“İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Türkiye Temsilî Listesi”nde yer alan ve okul temelli imkânlar doğrultusunda uygulamaya elverişli bulunan unsurlar belirlenerek etkinlik planları oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analizle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin somut olmayan kültürel mirasa yönelik farkındalıklarının arttığı, etkinlikler öncesinde somut olmayan kültürel mirasa ilişkin sınırlı ve tekdüze fikirlere ve deneyimlere sahip oldukları; etkinlik süreci sonunda ise somut olmayan kültürel mirasa ilişkin bilinmeyen kavramlar, sanatlar ve kültürel unsurlar hakkında bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda somut olmayan kültürel miras eğitiminde farklı branş derslerini kapsayan disiplinlerarası çalışmalar yapılması, farklı sınıf düzeylerinde uygulamalı araştırmalar yapılması ve öğretmenlerin bu alandaki deneyimlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik araştırmalar yapılması gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to enable middle school students to recognize elements of intangible cultural heritage and to increase students' awareness of these elements. This study, which adopted an activity-based teaching process, employed an action research model, a qualitative research method. The study group consisted of 22 seventh-grade students studying at a middle school in Antalya, where the researcher worked, during the 2023-2024 academic year. Interview forms, an activity evaluation form, and a student diary were used as data collection tools in the study. For the activities to be implemented during the action research process, activity plans were created by identifying elements from UNESCO's“Turkey's Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity”that were suitable for implementation within school-based resources. The data obtained in the study were analyzed through descriptive analysis. The study revealed that students' awareness of intangible cultural heritage increased, and that prior to the activities, they had limited and uniform ideas and experiences related to intangible cultural heritage. By the end of the activities, they had acquired knowledge about unknown concepts, arts, and cultural elements related to intangible cultural heritage. In line with the research results, suggestions were made such as conducting interdisciplinary studies covering different branch courses in intangible cultural heritage education, conducting applied research at different class levels, and conducting research to determine teachers' experiences and needs in this field.