Tek taraflı gömülü kanin dişinin mandibular kondillerin alveoler kemik yoğunluğu üzerine etkisinin değerlendirilmesi: Retrospektif bir KIBT çalışması
Evaluation of the effect of unilateral impacted canine tooth on the alveolar bone density of the mandibular condlyles: A retrospective CBCT study
  1. Tez No: 972644
  2. Yazar: GAMZE BOZKURT KAHRAMANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN NUR KORKMAZ, DOÇ. DR. SEMİHA ARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş-gömülü, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Mandibular kondil, Tooth-impacted, Cone-beam computed tomography, Mandibular condyle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, tek taraflı gömülü maksiller kaninin mandibular kondilin trabeküler yapısı üzerindeki etkileri fraktal analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma, 50 bireye ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kullanılarak retrospektif olarak yürütülmüştür. Her bireyin gömülü kanin bulunan tarafı deney grubu, karşı tarafı ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Mandibular kondil bölgesinden alınan koronal kesitlerde, yalnızca trabeküler yapıyı içerecek şekilde belirlenen 10×10 piksel boyutundaki ilgili bölgeler (region of interest – ROI) üzerinde fraktal boyut (FB) değerleri hesaplanmıştır. Ölçümler ImageJ programı (National Institutes of Health, Bethesda, MD, ABD) kullanılarak kutu sayma yöntemiyle yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, gömülü kanin bulunan tarafın kondil bölgesine ait FB değerleri, gömülü olmayan tarafa kıyasla daha yüksek olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p> 0,05). Gömülü kaninin sağda bulunduğu bireylerde sağ kondil; solda bulunduğu bireylerde ise sol kondil karşı tarafa göre daha yüksek FB değerlerine sahiptir, ancak bu farklar da istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0,05). Tek taraflı gömülü kanin bulunan bireylerde mandibular kondilin trabeküler yapısına ait FB değerlerinde sağ ve sol kondiller arasında sayısal farklılıklar gözlenmiş; ancak bu farkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of a unilateral impacted maxillary canine on the trabecular structure of the mandibular condyle using fractal analysis. The research was conducted retrospectively by evaluating cone-beam computed tomography (CBCT) images from 50 individuals. For each subject, the side with the impacted canine was considered the experimental group, while the contralateral side served as the control group. Fractal dimension (FD) values were calculated over 10×10 pixel regions of interest (ROI) defined exclusively within the trabecular area on coronal sections of the mandibular condyle. Measurements were performed using the box-counting method in ImageJ program (National Institutes of Health, Bethesda, MD, USA). According to the findings, the FD values of the condylar region on the side with the impacted canine were higher compared to the non-impacted side. However, this difference was not statistically significant (p>0,05). In individuals with a right-sided impaction, the FD values of the right condyle were higher, while in those with a left-sided impaction, the FD values of the left condyle were higher than their contralateral sides. Nevertheless, these differences were not statistically significant (p>0,05). In conclusion, although numerical differences in FD values were observed between sides in individuals with a unilateral impacted maxillary canine, these differences were not statistically significant.