Betonda andezit taşı atığının agrega olarak kullanımının beton özellikleri ve donatı korozyonu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of using andesite stone waste as aggregate in concrete on concrete properties and reinforcement corrosion
  1. Tez No: 972645
  2. Yazar: ZEYNEP İREM AKÇAYÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHCET DÜNDAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRİYE ÇINAR RESULOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı malzemeleri, Building materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan betonun yaklaşık %70–75'ini agregalar oluşturmaktadır; bu yüksek oran, doğal agrega kaynaklarının hızla tükenmesine ve çevresel etkilerin artmasına yol açmakta, dolayısıyla alternatif ve sürdürülebilir malzeme arayışlarını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, taş ocaklarında veya doğal taş endüstrisinde ortaya çıkan atık taşlar, belirli fiziksel işlemlerden geçirilerek beton ve harç üretiminde ince veya iri agrega yerine belirli oranlarda ikame edilerek değerlendirilmektedir. Bu çalışma kapsamında, Andezit Taşı Atığından (ATA) elde edilen agrega ile üretilen katkılı betonların mekanik ve fiziksel özellikleri ile korozyona etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışmalar için üretilen beton numunelerinde bağlayıcı olarak CEM I 42.5/R tipi Portland çimentosu kullanılmıştır. İnce agrega olarak 0-4 mm tane boyutuna sahip Kırma Kum (KK) ve ATA'dan elde edilen agrega iri agrega olarak ise 4-12 mm boyutuna sahip Kırma Taş (KT) agregası beton üretiminde tercih edilmiştir. ATA'dan elde edilen agrega ağırlıkça %25, %50, %75 ve %100 oranlarında KK ile yer değiştirilerek karışıma dahil edilmiştir. Su/çimento oranı 0.49 olarak sabit tutulmuştur. Taze haldeki beton karışımına slump (çökme) deneyi uygulanmıştır. 28 günlük kür yaşında ise sertleşmiş beton deneyleri uygulanmıştır. Su emme, porozite, birim hacim ağırlık, kapiler su emme, ultrases geçiş hızı, elektriksel özdirenç, 7 - 28 günlük kür yaşlarında basınç dayanımı, aşınma (böhme), Hidroklorik Asit Direnci (HCI), donatılı üretilen numunelerle hızlandırılmış korozyon deneyleri uygulanmıştır. Deney sonucunda beton davranışlarında ATA etkisiyle oluşan farklılıklar gözlemlenmiştir. Veriler incelendiğinde tutarlı ve belli oranlarda ATA kullanımının beton özelliklerini ve korozyona direncini pozitif yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aggregates constitute approximately 70–75% of the concrete widely used in the construction industry; this high ratio leads to the rapid depletion of natural aggregate resources and increases environmental impacts, thus necessitating the search for alternative and sustainable materials. In this context, waste stone generated in quarries or the natural stone industry is utilized as a substitute for fine or coarse aggregate in concrete and mortar production at certain ratios after undergoing specific physical processes. In this study, the mechanical and physical properties and corrosion effects of blended concretes produced with aggregate obtained from Andesite Stone Waste (ASW) were investigated. CEM I 42.5/R type Portland cement was used as the binder in the concrete samples produced for experimental studies. Crushed Sand (CS) with a grain size of 0–4 mm and Crushed Stone (CT) with a grain size of 4–12 mm were used as the fine aggregate in concrete production. Aggregate obtained from ATA was incorporated into the mixture by replacing CC at 25%, 50%, 75%, and 100% by weight. The water/cement ratio was kept constant at 0.49. Slump tests were applied to the fresh concrete mixture. Hardened concrete tests were performed at a 28-day cure age. Water absorption, porosity, unit weight, capillary water absorption, ultrasound transmission velocity, electrical resistivity, compressive strength at 7-28 day cure ages, wear (Böhme), hydrochloric acid resistance (HCl), and accelerated corrosion tests were conducted with reinforced samples. Differences in concrete behavior due to the effect of ATA were observed as a result of the test. When the data were examined, it was observed that the use of ATA at consistent and defined ratios positively affected the concrete properties and corrosion resistance.