Orman okulu eğitiminde ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik sanat etkinliklerinin geliştirilmesi
Development of art activities for primary and secondary school students in forest school education
  1. Tez No: 972646
  2. Yazar: NURAN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, El Sanatları, Education and Training, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Bahçe sanatı, Çevre eğitimi, Garden art, Environmental education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
“Orman Okulu Eğitiminde İlk ve Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Sanat Etkinliklerinin Geliştirilmesi”isimli bu yüksek lisans çalışması Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 32 okul öncesi, 30 ilkokul ve 30 ortaokul öğrencisine Sanata Karşı Tutum Ölçeği ve Pedagojik Sanat Eleştirisi Yeterlilik Algısı Ölçekleri uygulanmıştır. Araştırmada orman okulu yaklaşımı temel alınarak geliştirilen sanat etkinliklerinin okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerin sanata yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak“Sanat Tutum Ölçeği”ve“Pedagojik Sanat Eleştirisi Yeterlilik Algısı Ölçeği”ön test ve son test şeklinde kullanılmış; ayrıca nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlem formları ile desteklenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiş; parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel testler uygulanmıştır. Bulgular, sanat etkinliklerinin tüm yaş gruplarında öğrencilerin sanata yönelik tutumlarını anlamlı düzeyde olumlu etkilediğini ortaya koymuştur. Özellikle doğal malzemelerle yapılan etkinliklerin çocukların dikkatini çektiği, estetik bakış açılarını geliştirdiği ve doğayla daha güçlü bağ kurmalarına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında sanat eğitiminin doğayla iç içe yürütüldüğü öğrenme ortamlarının yaygınlaştırılması ve müfredat içinde yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis, titled“Developing Art Activities for Primary and Secondary School Students in Forest School Education,”was conducted at the Department of Wildlife Ecology and Management, Faculty of Forestry, Isparta University of Applied Sciences. The study included the Art Attitude Scale and Art Form Scales administered to 32 preschool, 30 primary school, and 30 secondary school students. The study examined the impact of art activities developed based on the forest school approach on the attitudes of preschool, primary school, and secondary school students toward art. The Art Attitude Scale and Art Form Scale were used as pretests and posttests as data collection tools, and qualitative data were supplemented with semi-structured interviews and observation forms. The obtained data were analyzed using SPSS 23.0, and parametric and non-parametric statistical tests were applied. The findings revealed that art activities had a significantly positive impact on students' attitudes toward art across all age groups. It has been observed that activities using natural materials, in particular, capture children's attention, develop their aesthetic perspectives, and help them develop a stronger connection with nature. Consequently, this thesis recommends that learning environments where art education is conducted in close contact with nature be expanded and incorporated into the curriculum.