Örgütsel adalet ve meslek etiğinin motivasyon üzerindeki etkisi: Ankara motosikletli polis timleri örneği
The effect of organizational justice and professional ethics on motivation: Example of police motorcycle teams in Ankara
- Tez No: 972667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Adalet, Örgütsel Adalet, Etik, Ahlak, Meslek Etiği, Psiko-sosyal Etkenler, Sosyopsikolojik etki, Motivation, Justice, Organizational Justice, Ethics, Morality, Professional Ethics, Psychosocial Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Ankara'da görev yapan motosikletli polis timlerinin kamu hizmeti motivasyonunu etkileyen örgütsel ve etik faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle örgütsel adalet algısı ve meslek etiği ilkelerine bağlılığın, çalışanların kamu yararına yönelik motivasyonları üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Çalışma, kamu güvenliği alanında yüksek risk ve sorumluluk taşıyan birimlerde görev yapan personelin, yalnızca fiziki koşullar değil, aynı zamanda örgütsel iklim ve etik değerlerle nasıl etkilendiğini ortaya koymayı hedeflemiştir. Araştırma, nicel yöntemle tasarlanmış olup veri toplama aracı olarak üç ölçekten yararlanılmıştır: Örgütsel Adalet Ölçeği, Mesleki Etik Dışı Davranışlar Ölçeği ve Kamu Hizmeti Motivasyonu Ölçeği. Örneklem grubu, Ankara ilinde görev yapan 260 motosikletli polis memurundan oluşmaktadır. SPSS programıyla yapılan analizlerde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, Pearson korelasyon ve adım adım regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular, örgütsel adalet algısı ve meslek etiği düzeylerinin kamu hizmeti motivasyonunu anlamlı şekilde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca görev türü (amir/memur) ve medeni durum gibi demografik değişkenler de motivasyon düzeyinde farklılık yaratmaktadır. Elde edilen sonuçlar, yüksek stresli ve psiko-sosyal açıdan yoğun görevlerde çalışan kamu görevlilerinin, adaletli ve etik değerlere dayalı bir örgütsel ortamda daha motive olduklarını ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, güvenlik birimlerinde görev yapan personelin motivasyonunu artırmak için liyakate dayalı yönetim uygulamaları, etik eğitimler ve psikolojik destek mekanizmalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the organizational and ethical factors influencing public service motivation among motorcycle police units operating in Ankara, Turkey. In particular, it analyzes how perceptions of organizational justice and adherence to professional ethics affect the motivation levels of public employees who serve in high-risk and high-responsibility environments. The research focuses on understanding how both visible operational challenges and invisible psychosocial pressures impact the motivational structures of law enforcement officers. Designed with a quantitative research approach, the study utilized three main data collection instruments: the Organizational Justice Scale, the Unethical Professional Behavior Scale, and the Public Service Motivation Scale. The sample consisted of 260 motorcycle police officers selected through a simple random sampling method. The data were analyzed using SPSS software, employing descriptive statistics, independent samples t-tests, Pearson correlation, and stepwise regression analyses. Findings indicate that both organizational justice and professional ethics significantly predict public service motivation. Furthermore, demographic variables such as duty status (officer vs. subordinate) and marital status also have meaningful effects on motivation levels. The results reveal that personnel working in high-stress and psychosocially demanding tasks demonstrate higher levels of motivation in environments characterized by justice, transparency, and ethical values. Accordingly, it is recommended that public institutions, particularly in the field of law enforcement, implement merit-based management systems, regular ethics training, and comprehensive psychological support structures to enhance motivation and well-being among their employees..