Sosyal iklim ve toplam kalite yönetimi algısının örgütsel bağlılığa etkisi
The effect of social climate and total quality management perception on organizational commitment
- Tez No: 934187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN EREN BANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sosyal İklim, Toplam Kalite Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Social Climate, Total Quality Management, Organizational Commitment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada sosyal iklim ve toplam kalite yönetimi algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul ilindeki özel bir hastanede 253 sağlık çalışanı ile anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Eksik ve hatalı doldurulan 53 anket formu dışarıda bırakılmış ve nihai örneklem 200 olmuştur. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için IBM SPSS 24.0 ile Smart PLS istatistik programları kullanılmıştır. Katılımcıların özelliklerine bakıldığında, %64'ünün kadın, %69'unun 26-35 yaş grubunda, %56,5'inin bekâr, % 24'ünün tekniker/teknisyen, %36,5'inin ön lisans mezunu olduğu görülmüştür. Katılımcıların % 21'inin mesleki deneyiminin 5-10 yıl arasında olduğu, %22'sinin klinik/servislerde görev aldığı, %24'ünün 1-3 kişilik gruplar ile çalıştığı ve %91'inin çalışan statüsünde olduğu görülmüştür. %26'sının aile toplam gelirinin 25.001 TL-40.000 TL arasında olduğu, %29'unun kurumda bir yıldan az süredir çalıştığı, %26'sının görevde bir yıldan az süredir çalıştığı, %65'inin daha önce farklı bir kurumda görev aldığı ve % 47,5'inin kendisini ailenin parçası olarak gördüğü görülmüştür. Sosyal İklim Ölçeği faktör analizi sonucunda elde edilen boyutlar; kurumsal destek, iş etiği, kişilerarası ilişkiler, mesleki dayanışma, olumlu bireysel tutum, iletişim, kurumsal adalet, sosyal ağ önemi ve iş dışı ilişkilerdir (Cronbach alfa=0,93). Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Düzeyi Algısı Ölçeği'nin faktör analizi sonucunda ise, kurumsal kalite uygulamaları algısı, insan kaynakları yönetimi uygulama algısı, çalışan odaklı uygulamalar algısı ve yönetim uygulamaları algısı olmak üzere dört boyut ortaya çıkmıştır (Cronbach alfa= 0,97). Örgütsel Bağlılık Ölçeği faktör analizi sonucunda, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık olmak üzere üç boyut belirlenmiştir (Cronbach alfa=0,94). Demografik değişkenlere göre araştırma değişkenleri ve alt boyutlarının farklılaştığı görülmüştür. Sonuç olarak, sosyal iklimin örgütsel bağlılık üzerine %56,6, Toplam kalite yönetimi algısının örgütsel bağlılık üzerine %21,3, sosyal iklim üzerine ise %72,7 etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study measures the impact of social climate and Total Quality Management (TQM) perception on organizational commitment. The study was conducted by questionnaire with 253 healthcare professionals in a private hospital in Istanbul. Incorrectly or incompletely completed questionnaires (53 of them) were excluded from the sample and the final sample size was 200. IBM SPSS 24.0 and AMOS 24.0 statistical programs were used for data analysis. It is known that 64% of the relevant survey participants were female, 69% were between the ages of 26-35, 56.5% were single and 36.5% were associate degree graduates. Additionally, of the respondents, 21% have 5-10 years of professional experience, 22% work in a clinical setting, 24% work with 1-3 people and 91% are employees. In terms of household income, 26% have a total household income between 25,001 TL and 40,000 TL, 29% have been working in their current organization for less than one year, 26% have been working in their current position for less than one year, 65% have previously worked in a different organization, and 47.5% have a sense of belonging to the organization. Factor analysis of the Social Climate Scale revealed the following dimensions: organizational support, work ethic, interpersonal relationships, professional solidarity, positive personal attitudes, communication, organizational justice, importance of social networks and non-work relationships (Cronbach's alpha = 0.93). According to the factor analysis results of the TQM Practice Perception Scale, four main dimensions were identified perception of human resources management practices, perception of organizational quality practices, perception of employee-oriented practices and perception of management practices (Cronbach's alpha = 0.97). When we look at the dimensions of the factor analysis outputs of the Organizational Commitment Scale, we see the dimensions of affective commitment, continuance commitment and normative commitment (Cronbach's alpha = 0.94). It was determined that the research variables and sub-dimensions differed according to demographic characteristics. According to the results of the outcomes, social climate has 57% effect on organizational commitment, total quality management perception has 21% effect on organizational commitment, and social climate has 73% effect on organizational commitment.