Sivil havacılıkta yer hizmetleri firmaları departmanlarının operasyonel işleyişi ve kullandıkları teçhizatlar üzerine bir çalışma Sabiha Gökçen Havalimanı örneği
A study on the operational functioning of ground services companies' departments in civil aviation and the equipment they use the example of Sabiha Gökçen Airport
- Tez No: 972698
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık, Yer hizmetleri, Sabiha Gökçen Havalimanı, Operasyonel Süreçler, Yer hizmetleri ekipmanları, Civil Aviation, Ground Handling Services, Sabiha Gökçen International Airport, Operational Processes, Ground Handling Equipment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sivil havacılığın başlangıcından günümüze kadar olan sürecinin, dünya ve Türkiye'de tarihsel gelişimi içerisinde yer alan önemli kilometre taşları, havalimanlarının genel şeması, yer hizmetlerinin operasyonel yapısının unvan skalası ve hiyerarşi açısından irdelenip; temsil hizmetleri, ramp hizmetleri, temizlik hizmetleri, ikram, gözetim ve yönetim hizmetleri, yolcu hizmetleri, harekat, Operasyon Kontrol Merkezi hizmetleri, çeşitli idari birimler ve departman hizmetleri, yer hizmetleri iş ortakları, yer hizmetlerinin kullandığı sistemler ve iletişim mesajları, operasyonlarda kullanılan teçhizat ve ekipmanlar gibi konulara değinilip analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, havacılık sektörüne ilgi duyan öğrencilere, araştırmacılara ve sektörde çalışan profesyonellere saha gözlemlerinin tecrübeler ile sentezlenmesinden doğan bilgi aktarımının daha anlaşılabilir ve faydalı olabileceği düşüncesidir. Bu bağlamda, havacılık sektörünün dinamik yapısına katkı sağlayacak yeni araştırmalara ve çalışmalara ilham kaynağı olmasını; özellikle yer hizmetleri alanındaki operasyonel süreçlerin daha verimli hale getirilmesine ve sektöre olan katkıların artmasına yönelik önemli bir adım olması da amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmamda nitel araştırma yöntemleri benimsenmiş, yer hizmetleriyle ilgili global trendlerden faydalanılarak karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri de çalışmanın önemli bulguları arasında yer almaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı örneği üzerinden yapılmış araştırma ve derlemeler olup, havacılık sektörüne dair çeşitli literatür kaynaklarından yararlanılarak ve sektörde çalışan uzmanların bilgi, deneyim ve tecrübeleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Tezde yer alan bilgilerin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamak amacıyla titizlikle literatür taramaları ve alan araştırmalarının yapılmasıyla birlikte, sektördeki gelişmelere yönelik öneriler sunulup, önem teşkil eden konulara cevapların verilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical development of civil aviation from its inception to the present day, highlighting key milestones both globally and within the context of Turkey. The study explores the general layout of airports, the organizational structure of ground handling services with respect to title hierarchy, and provides a detailed analysis of various service components, including representation, ramp handling, cleaning, catering, supervision and management, passenger services, flight operations, Operations Control Center services, administrative units and departmental operations, ground handling partners, systems and communication protocols used in ground operations, as well as the equipment and tools utilized in these processes. The primary objective of this thesis is to offer comprehensible and practical knowledge derived from the synthesis of field observations and professional experiences to students, researchers, and professionals within the aviation sector. In this regard, the study aims to serve as a source of inspiration for future research and scholarly work that contribute to the dynamic nature of the aviation industry. Specifically, it seeks to promote more efficient operational processes in the field of ground handling services and enhance the sector's overall impact. Qualitative research methods were employed in the preparation of this study. The research incorporates global trends in ground handling services, identifying key challenges and proposing viable solutions. The analysis is grounded in case studies and field data collected at Sabiha Gökçen International Airport, and is supported by a thorough review of relevant literature as well as insights obtained from industry experts. To ensure the accuracy and currency of the information presented, extensive literature reviews and field investigations were conducted. The study concludes with recommendations addressing critical issues and ongoing developments within the aviation sector.