Açık kokpitli bir yarış otomobilinde veri işleme ve arıza tespitine yönelik eşiklerin belirlenmesi
Setting thresholds for data processing and fault detection in an open cockpit race car
- Tez No: 972708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALP TEKİN ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ana veri yönetimi, Belirsiz veriler, Sayısal veri, Master data management, Uncertain data, Digital data
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezin içeriğinde, açık kokpitli bir yarış otomobilinde veri işleme yöntemleri ve arıza tespiti için gerekli olan limitlerin belirlenmesi üzerine çalışılmıştır. Test/sürüş esnasında araçta yer alan sensörler tarafından ölçümleri gerçekleştirilen veriler ve aktüatörler tarafından uygulanan aksiyonları, CAN hattı aracılığı ile veri kayıt cihazına kaydedilmiştir. Veri kayıt cihazından elde edilen bu veriler, MATLAB platformu kullanılarak anlamlı değerlere dönüştürülmektedir. Gerekli fonksiyonlar, dönüşüm formüllerinin yardımı ve sensör verileri kullanılarak anlamlı istatistikler ortaya çıkarılmaktadır. Bu anlamlı istatistikler araç hakkında bilgiler vermektedir. Bu bilgiler aracılığı ile, AR-GE & ÜR-GE dönemlerinde gerçekleştirilen mühendislik çalışmalarının doğruluğu sağlanırken, aynı zamanda pist için özel araç ayarlarının yapılması hususunda gerekli bilgiyi ve yönlendirmeyi sağlamaktadır. Elde edilen bu veriler, araç hakkında bilgi verdikleri için hem güç ve aktarma sistemlerinde hem de taşıt dinamiği sistemlerinde oluşan herhangi bir problemi, son kullanıcıya doğrudan aktarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the determination of the thresholds required for data processing methpds and fault detection in an open-wheel race car. During test or driving sessions, data measured by sensors and actions performed by actuators are recorded via the CAN bus onto a data acquisition device. The data obtained from the acquistion system is the processed using the MATLAB platform to extract meaningful values. Through the use of appropriate functions, conversion formulas, and sensor outputs, significant statistical insights are generated. These statistics provide valuable information about the vehicle. Such information not only verifies the accuracy of engineering studies conducted during the R&D and product development phases but also guides the optimization of vehicle settings specific to track conditions. Since the derived data offers insights into the vehicle's condition, it enables the direct identification and communucation of issues within both the powertrain and vehicle dynamics systems to the end user.