Fotovoltaik sistemlerde farklı tozlanma sürelerinin enerji üretim verimliliği üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different pollution times on energy production efficiency in photovoltaic systems
  1. Tez No: 972710
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KILIÇKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Güneş enerjisi sistemleri, Güneş paneli, Solar energy, Solar energy systems, Solar panel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesin Uygulama Çiftliğinde bulunan güneş enerjili bir tarımsal sulama pompaj tesisi üzerinde bulunan fotovoltaik güneş panelleri kullanılarak, paneller üzerinde farklı kirlilik sürelerinde oluşacak olan tozlanmanın panel ve enerji üretim verimliliği kaybına ve sonuç olarak toplam sistem üzerindeki etkisine bakılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Yöntem: Çalışmamız da materyal olarak, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bulunan güneş enerjili tarımsal sulama pompaj tesisi üzerinde kurulu olan 10 adet birbirine seri bağlanmış powolt marka polikristal paneller kullanılmıştır. Çalışma 12 ay boyunca her ay düzenli olarak, 2 gün (48 saat), 5 gün (120 saat) ve 10 gün (240 saat) beklenilerek saat 13:00'da panel yüzeyinde biriken tozların, toz miktarı tespiti yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, 12 ay boyunca her ay düzenli olarak, 2 gün (48 saat), 5 gün (120 saat) ve 10 gün (240 saat) beklenilerek temizlenen panel ve temizlenmeden önce yapılan ölçümlerle elde edilen verilerin hesaplanarak karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç: Daha sık yapılan temizlik, özellikle yaz aylarında önemli ölçüde verim artışı sağlamaktadır. İki (2) günlük temizlik maksimum verimi sağlarken, 5 günlük temizlik verimlilikten çok fazla ödün vermeden uygulanabilirliği daha yüksek bir seçenektir. 10 günlük temizlik ise bazı durumlarda yetersiz kalabilmekte, hatta kirli panel ile benzer sonuçlar verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it is aimed to examine the effect of dust formation on the panels at different pollution durations on the panel and energy production efficiency loss and consequently on the total system by using photovoltaic solar panels on a solar-powered agricultural irrigation pumping plant located in the Application Farm of Aydın Adnan Menderes University Faculty of Agriculture. Material and Methods: In our study, 10 serially connected Powolt brand polycrystalline panels installed on the solar-powered agricultural irrigation pumping plant located in Aydın Adnan Menderes University Faculty of Agriculture were used as material. The study was carried out regularly every month for 12 months, waiting for 2 days (48 hours), 5 days (120 hours) and 10 days (240 hours) at 13:00 to determine the amount of dust accumulated on the panel surface. Results: In our study, the data obtained from the panel cleaned regularly every month for 12 months, waiting for 2 days (48 hours), 5 days (120 hours) and 10 days (240 hours) and the measurements made before cleaning were calculated and compared. Conclusions: More frequent cleaning provides significant efficiency gains, especially during the summer months. While two (2) days of cleaning provides maximum efficiency, five-day cleaning is a more applicable option without sacrificing efficiency. Ten-day cleaning may be insufficient in some cases, and may even provide similar results to a dirty panel.