Migren tanılı hastalarda nazal mukosiliyer klirensin ölçülmesi
Nasal mucociliary in patients diagnosed with migraine measuring clearance
- Tez No: 972752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KOPARAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal mukosiliyer klirens, Migren, Koku aurası, Sakarin, Nasalmucociliary clearance, Migraine, Olfactory aura, Saccharin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Migren hastalığı, hayat kalitesini etkileyen, insidansı yüksek, kronik bir hastalıktır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Koku auralarının bu hastalıkta fazla olması; bizde koku ve tat fonksiyonlarını doğrudan etkileyen nazal mukosiliyer klirens aktivitesinin sağlıklı kişilerde hastalara göre ne gibi değişiklikler olduğu konusunda merak uyandırmıştır. Bu çalışmada migren hastalarında nazal mukosiliyer klirens (NMK) aktivitesini değerlendirmeyi amaçladık. 18-65 yaş arası herhangi bir burun ve paranazal sinüs hastalığı olmayan, cerrahi ve travma geçirmemiş, migren dışında kronik hastalığı olmayan, sigara içmeyen 99 hastadan oluşan çalışma grubu ve aynı öncülleri sağlayan ama migren hastası olmayan 100 hastadan oluşan kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda herhangi bir yan etkisi olmayan sakarin kullanılmış olup, yapılan testler non-invazivdir. Sakarin preparatı alt konka ön alt kısmına yerleştirilerek hastanın tat hissi oluşuncaya kadar geçen süre dakika cinsinden kaydedilmiştir. Testten 30 dk -1 saat önce hastaların sümkürmemeleri, burun yıkaması yapmamaları, ilaç kullanmamaları ve sigara içilen bir ortamda bulunmamaları istenmiş ve hastalar takip edilmiştir. Çalışmamız sonucunda kontrol ve çalışma grupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Yalnız yaş gruplarına bakacak olursak 18-30 yaş ve 51- 65 yaş gruplarında çalışma grubunda NMK süresi anlamlı düzeyde kısalmıştır(p<0,05). Kontrol grubunda yaş arttıkça nazal mukosiliyer klirens süresinin uzadığını ancak çalışma grubunda yaşın nazal mukosiliyer klirens süresini etkilemediği görülmüştür. Sonuç olarak NMK süresinin migren tanısı olmayan sağlıklı hastalarda yaşa bağlı uzadığı, migren hastalarında yaşa bağlı değişmediği ve migren hastası olup 18 -30 yaş ve 51—65 yaş arasında olan hastalarda kısaldığı dikkat çekmiştir. Çalışmamız sonucunda özetle migren varlığı, nazal mukosiliyer klirens süresini istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Migraine is a chronic disease with a high incidence affecting the quality of life and is more common in women. The high incidence of odor auras in this disease has aroused our curiosity aboutthe changesin nasal mucociliary clearance activity, which directly affectssmell and taste functions, compared to healthy patients. In this study, we aimed to evaluate nasal mucociliary clearance (NMC) activity in migraine patients. A study group consisting of 99 patients between the ages of 18-65 who did not have any nasal and paranasal sinus disease, who had not undergone surgery or trauma, who did not have any chronic disease other than migraine, and who did notsmoke, and a control group consisting of 100 patients who met the same premises but were not migraine patients were included in the study. Saccharin, which has no side effects, was used in our study and the tests performed were non-invasive. The saccharin preparation was placed in the anterior lower part of the inferiorturbinate and the time elapsed until the patient's sense of taste occurred was recorded in minutes. 30 minutes -1 hour before the test, patients were asked not to blow their nose, not to wash their nose, not to use medication and not to be in an environment where smoking was common, and the patients were monitored. As a result of our study, no statistically significant difference was found between the control and study groups. If we look at the age groups, the NMK period was significantly shortened in the study group in the 18-30 age group and 51-65 age group (p<0.05). It was observed that the nasal mucociliary clearance period increased as age increased in the control group, but age did not affect the nasal mucociliary clearance period in the study group. As a result, it was noted thatthe NMK period was prolonged depending on age in healthy patients without a migraine diagnosis, did not change depending on age in migraine patients and shortened in patients with migraine who were between 18-30 years old and 51-65 years old. As a result of our study, in summary, the presence of migraine does not affect the nasal mucociliary clearance period statistically significantly.