Kuru incir'de aflatoksin oluşumunun Aydın ilinde bölge bazında incelenmesi
Investigation of aflatoxin formation in dried figs in Aydın province on a regional basis
  1. Tez No: 972763
  2. Yazar: EMİNE İREM ERTÜRK TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT BİRCAN, DOÇ. DR. DİDEM PEREN AYKAS ÇİNKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru incir, aflatoksin, yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC), gıda güvenliği, ihracat kalite kriterleri, Dried figs, aflatoxin, high-performance liquid chromatograph (HPLC), food safety, export quality standards
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Aydın iline bağlı Efeler, Köşk, İncirliova, Germencik, Nazilli, Sultanhisar ve Kuyucak ilçelerinden 2022 ve 2023 yıllarının Ekim-Kasım-Aralık aylarında temin edilen toplam 756 kuru incir örneğinde aflatoksin (AFG2, AFG1, AFB2 ve AFB1) varlığı araştırılmıştır. Analizler, yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılarak ve bu toksinlerin bölgesel dağılımının incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, aflatoksin oluşumunun kuru incirlerde hangi koşullarda daha yaygın görüldüğünün belirlenmesi ve bu toksin oluşumunun önlenmesine yönelik alınabilecek önlemlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada, 2022 ve 2023 yıllarının Ekim, Kasım ve Aralık aylarında Aydın ilinin Efeler, Köşk, İncirliova, Germencik, Nazilli, Sultanhisar ve Kuyucak ilçelerinden toplanan kuru incir örneklerinde aflatoksin (AFG₂, AFG₁, AFB₂ ve AFB₁) düzeyleri incelenmiştir. Aflatoksin analizleri, AOAC 999.07 metoduna uygun olarak yürütülmüş ve R-Biopharm Rhone Ltd. markasına ait 1000 µg/ml konsantrasyonda standartlar ile immünoaffinite kolonları kullanılmıştır. Homojenize edilen incir örneklerine metanol, su ve tuz ile ekstraksiyon uygulanmış, elde edilen ekstrakt süzüldükten sonra belirli bir akış hızıyla kolonlardan geçirilerek aflatoksinler antikorlarla tutulmuştur. Elusyon işlemi saf su ve metanol ile gerçekleştirilmiş; eluatlar HPLC cihazına 20 µl hacminde enjekte edilmiştir. Cihaz kalibrasyonu her analiz gününde standart çözelti ile doğrulanmış; her 20 numunede bir kalite kontrol örneği ile iç kalite kontrol uygulanmıştır. Ayrıca, dış kalite kontrol yeterlilik testleriyle sağlanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; ikiden fazla kategorili değişkenler için Kruskal-Wallis H testi, ikili gruplar için Mann-Whitney U testi, sıcaklık ve nem gibi sürekli değişkenlerin aflatoksin düzeylerine etkisini incelemek üzere ise çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: 2022 ve 2023 yıllarında Aydın iline bağlı yedi ilçeden toplanan kuru incir örneklerinde yapılan analizler, aflatoksin kontaminasyonunun mevsimsel ve bölgesel olarak değiştiğini ortaya koymuştur. Ekim aylarında sıcaklık ve nemin birlikte yüksek seyretmesi, Kasım ve Aralık'ta ise düşük sıcaklıklara rağmen yüksek nem oranlarının sürmesi kontaminasyon riskini artırmıştır. Kuyucak, Germencik ve Köşk ilçelerinde pozitif örneklerin daha yoğun olması, bu bölgelerdeki çevresel koşullar ve uygulamaların etkisini göstermektedir. Kruskal-Wallis testine göre AFG1 ve toplam aflatoksin düzeylerinde yıl, ay ve ilçe bazında anlamlı farklar saptanmıştır. Ancak çoklu doğrusal regresyon analizleri, sıcaklık ve nemin aflatoksin düzeylerini tek başına anlamlı şekilde açıklayamadığını, riskin çok faktörlü bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Bulgular, özellikle hasat sonrası nem kontrolü ve uygun depolama uygulamalarının kontaminasyonu önlemede kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç: Tez kapsamında elde edilen sonuçlara göre, incir örneklerinde aflatoksin oluşumunu etkileyen en önemli faktörlerin yüksek sıcaklık ve nem olduğu belirlenmiştir. Toplam 756 örnekten 120' sinde aflatoksin varlığı tespit edilmiş olup, 2022 ve 2023 yıllarının Ekim aylarında en fazla aflatoksin Nazilli bölgesinde tespit edilmiştir. 2022/Ekim ayındaki örneklerin 15'inde, örneklerin aflatoksin düzeyleri Avrupa Birliği tarafından kuru meyveler için belirlenen maksimum limitleri (AFB1 için 6 ppb, toplam aflatoksin için 10 ppb) aşmıştır. 2022-2023 Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplanan 756 örnekten 120 örnekte aflatoksin varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study was carried out to detect the presence of aflatoxins (AFG2, AFG1, AFB2, and AFB1) by using the high-performance liquid chromatography (HPLC) in dried fig samples obtained from different districts of Aydın province and to examine the regional distribution of these toxins. The study also aims to determine the conditions under which aflatoxin formation is more prevalent in dried figs and to evaluate potential measures Materials and Methods: In this study, aflatoxin (AFG₂, AFG₁, AFB₂, and AFB₁) levels were investigated in dried fig samples collected during October, November, and December of 2022 and 2023 from the districts of Efeler, Köşk, İncirliova, Germencik, Nazilli, Sultanhisar, and Kuyucak in Aydın province. Aflatoxin analyses were conducted in accordance with the AOAC 999.07 method, using R-Biopharm Rhone Ltd. brand standards at a concentration of 1000 µg/ml and immunoaffinity columns. After homogenization, fig samples were extracted with methanol, water, and salt, and the resulting extract was filtered. The filtrate was passed through the immunoaffinity column at a specific flow rate, allowing aflatoxins to bind to antibodies. Elution was performed with ultrapure water and methanol, and the eluates were collected in vials for HPLC analysis, with 20 µl of each sample injected into the device. Calibration was verified daily using standard solutions, and an internal quality control sample was analyzed every 20 samples. External quality assurance was ensured through proficiency testing. For statistical analysis, the Kruskal-Wallis H test was applied to variables with more than two categories, the Mann-Whitney U test for binary comparisons, and multiple linear regression was used to evaluate the effects of continuous variables (e.g., temperature, humidity) on aflatoxin levels. Findings: Analyses of dried fig samples collected from seven districts of Aydın province in 2022 and 2023 revealed that aflatoxin contamination varied seasonally and regionally. While both temperature and humidity were high in October, elevated humidity persisted in November and December despite falling temperatures, increasing the risk of contamination. The higher incidence of positive samples in Kuyucak, Germencik, and Köşk districts highlights the influence of local environmental conditions and agricultural practices. According to the Kruskal-Wallis test, significant differences were observed in G1 and total aflatoxin levels across years, months, and districts. However, multiple linear regression analyses indicated that temperature and humidity alone could not significantly explain the variation in aflatoxin levels, suggesting that the risk is multifactorial. The findings underscore the critical importance of post-harvest humidity control and proper storage practices in preventing contamination. Conclusion: December October-November-December 2022 Results obtained within the scope of the thesis, the presence of aflatoxin was detected in 120 samples out of 756 samples collected in October-November-December 2022-2023.