Hipoglisemi önleme ve farkındalık kazanma programının hasta sonuçlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effects of the hypoglycemia prevention and awareness program (HypoPAP) on patient outcomes: Randomized controlled trial
  1. Tez No: 972785
  2. Yazar: MERVE DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nursing, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tele hemşirelik, Tele nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Hipoglisemi, Tip 2 diyabetin yönetiminde sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir komplikasyondur. Hipoglisemi farkındalığının azalması, tekrarlayan ataklar ve kontrol kaybı riskini artırmaktadır. Bu çalışma, farkındalığı azalmış bireylerde HypoPAP programının etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya insülin kullanan 78 Tip 2 diyabetli birey dahil edilmiştir. Deney grubuna bireyselleştirilmiş çevrimiçi eğitim, problem çözme görüşmeleri, danışmanlık,“hatırla ve harekete geç”temalı videolu mesajlar, Türk diyabet dostu tabak, adım sayar ve problem çözme defteri ile desteklenen girişimler üç ay boyunca uygulanmıştır. Ön test ve son test ile davranışsal, klinik, biyokimyasal sonuçlar ve farkındalık düzeyleri değerlendirilmiştir. Deney grubunda 3. ay sonunda hipoglisemi farkındalığında anlamlı artış sağlanmıştır (p < 0.001). Aynı zamanda tıbbi tedavi, beslenme, egzersiz ve kan şekeri takibine tam uyum oranları yükselmiş, kontrol grubunda bu gelişmeler gözlenmemiştir (p <0.001). Deney grubunda HbA1c, LDL, total kolesterol ve trigliserit düzeyleri düşmüş, HDL yükselmiştir (p <0.001). Hipoglisemi sıklığı ve hipoglisemiye bağlı acil başvuru, yatış oranları deney grubunda azalmış; kontrol grubunda ise devam etmiştir. Şiddetli ve belirtisiz hipoglisemi sadece kontrol grubunda görülmüştür. Deney grubunda Tip 2 diyabetli bireylerin hipoglisemik güveni artmış, hipoglisemi korkusu azalmış ve hipoglisemiye yönelik olumlu tutum ve davranışı gelişmiştir. Deney grubunun %55'inde insülin dozu azaltılmıştır. HypoPAP programı, Tip 2 diyabetli bireylerde hipoglisemi farkındalığını yeniden kazandırmış; klinik, davranışsal ve psikososyal sonuçları anlamlı şekilde iyileştirmiştir. Bireye özgü, dijital destekli bu yaklaşım, hipogliseminin önlenmesinde etkili ve sürdürülebilir bir model sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hypoglycemia is a common complication in the management of type 2 diabetes and may lead to serious consequences. Reduced hypoglycemia awareness increases the risk of recurrent episodes and loss of control. This study aimed to evaluate the effect of the HypoPAP program in individuals with impaired awareness. A total of 78 insulin-treated individuals with type 2 diabetes were included. The intervention group received a three-month program consisting of individualized online education, problem-solving sessions, counseling, themed video messages (“remember and take action”), the Turkish diabetes-friendly plate, a pedometer, and a problem-solving diary. Behavioral, clinical, biochemical outcomes and awareness levels were assessed using pre- and post-tests. At the end of the third month, a significant improvement in hypoglycemia awareness was observed in the intervention group (p<0.001). In addition, full adherence rates to medical treatment, nutrition, exercise, and blood glucose monitoring increased, whereas no such improvements were seen in the control group (p < 0.001). In the intervention group, HbA1c, LDL, total cholesterol, and triglyceride levels decreased, while HDL increased (p<0.001). Hypoglycemia frequency and hypoglycemia-related emergency admissions and hospitalizations decreased in the intervention group but persisted in the control group. Severe and asymptomatic hypoglycemia were observed only in the control group. Participants in the intervention group also reported increased hypoglycemia confidence, reduced fear of hypoglycemia, and more positive attitudes and behaviors toward hypoglycemia management. Insulin doses were reduced in 55% of the intervention group. The HypoPAP program restored hypoglycemia awareness and significantly improved clinical, behavioral, and psychosocial outcomes in individuals with type 2 diabetes. This individualized, digitally supported approach offers an effective and sustainable model for preventing hypoglycemia.