Coenzyme Q10 supplementation as an adjunct to non-surgical periodontal treatment
  1. Tez No: 972813
  2. Yazar: BERKAY ALİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM DİRİKAN İPCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÖZENCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tüm Ağız Dezenfeksiyonu, Koenzim Q10, Periodontitis, Süperoksit Dismutaz, Mikrobesinler, Full Mouth Disinfection, Coenzyme Q10, Periodontitis, Superoxide Dismutase, Micronutrients
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, evre I ve II periodontitis tanısı bulunan bireylerde, tüm ağız dezenfeksiyon yöntemiyle (FMD) uygulanan cerrahi olmayan periodontal tedaviye (NSPT) ek olarak kullanılan koenzim Q10'un (CoQ10) etkinliğini klinik ve biyokimyasal olarak değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Evre 1 veya 2 periodontitis tanısı almış toplam 28 hasta, rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruba da FMD uygulanmıştır. Test grubuna, FMD'ye ek olarak CoQ10 (Ocean® CoQ10, 100 mg, Türkiye) takviyesi verilmiştir. Tedavi öncesinde, birinci, ikinci ve üçüncü aylarda; sondalanabilir cep derinliği (PPD), klinik ataşman seviyesi (CAL), gingival indeks (GI), plak indeksi (PI) ve sondalamada kanama (BoP) değerleri ölçülmüştür. Biyokimyasal analiz için, en derin cep derinliğine sahip iki farklı dişten özel filtre kağıtları (Periopaper™) ile dişeti oluğu sıvısı (GCF) örnekleri toplanmıştır. DOS örnekleri, tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı zaman diliminde toplanmıştır. Toplanan örneklerde süperoksit dismutaz (SOD) seviyeleri, ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. BULGULAR: Her iki grupta da, başlangıçtan üçüncü aya kadar olan süreçte PI, GI, BoP, PPD ve CAL değerlerinde anlamlı azalmalar gözlenmiştir (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda, test grubunda PPD azalması kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazladır (p=0,001; p<0,01). CAL değeri kontrol grubunda, test grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,001; p<0,001). Ayrıca, BoP ve GI skorları da kontrol grubunda test grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,001; p<0,01). PI değerleri karşılaştırıldığında kontrol grubunun değerleri test grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,003; p<0,01). DOS hacmi, SOD konsantrasyonu ve toplam SOD miktarı açısından ise gruplar arasında başlangıç ve son değerler karşılaştırıldığında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). SONUÇ: Bu çalışmanın sınırları dahilinde, NSPT'ye ek olarak CoQ10 kullanımı, evre 1 ve evre 2 periodontitis hastalarında periodontal sonuçları olumlu yönde etkilemiştir. Bu sonuçlar, evre 1 ve evre 2 periodontitis hastalarının CoQ10 kullanımından fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Ancak, CoQ10'un periodontitis hastalarındaki uzun dönem etkilerini değerlendirmek amacıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to clinically and biochemically evaluate the efficacy of coenzyme Q10 (CoQ10) to be used in addition to non-surgical periodontal treatment (NSPT) with full mouth disinfection (FMD) method in patients diagnosed with Stage I and II periodontitis. MATERIALS AND METHODS: 28 patients, with periodontitis stage 1 or 2 were randomly assigned into two groups. FMD was applied to both groups. The test group received CoQ10 (Ocean® CoQ10, 100mg, Türkiye) supplement in addition to the FMD. Probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), gingival index (GI), plaque index (PI) and bleeding on probing (BoP), were measured before the start of treatment and at the first, second and third month. For biochemical analysis, gingival crevicular fluid (GCF) samples were collected from two different teeth with the deepest pockets using special filter papers (Periopaper™). GCF samples were collected before the start and after the end of treatment. GCF samples were examined with ELISA to evaluate superoxide dismutase (SOD) levels. RESULTS: Both groups have significant reductions in PI, GI, BoP, PPD and CAL from beginning to third month (p<0.05). According to intergroup comparisons, PPD reduction was significantly higher in test group than in control group (p=0,001; p<0,01). Also, CAL found significantly higher at control group than test group (p=0,001: p<0,001). BoP and GI scores found significantly higher at control group than test group (p=0,001: p<0,01). Also, PI scores are significantly higher at control group than in test group (p=0,003: p<0,01). No significant difference was observed between the GCF volume, SOD concentration, and total SOD content of the groups when comparing baseline and endpoint values (p>0,05). CONCLUSION: Within the limits of this study, adjunctive use of CoQ10 to NSPT revealed positively influenced periodontal outcomes in stage 1 and stage 2 periodontitis patients. These results suggest stage 1 and stage 2 periodontitis patients might benefit from CoQ10 usage. Further studies are warranted to define prolonged effect of CoQ10 in periodontitis patients.