Clinical evaluation of hyaluronic acid and platelet rich fibrin injection efficacy in interdental papilla reconstruction
  1. Tez No: 972812
  2. Yazar: BARIS IMPRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM DİRİKAN İPCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÖZENCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnterdental Papil, Hyaluronik Asit, Enjekte Edilebilir Trombositten Zengin Fibrin, Papil Rekonstrüksiyonu, Siyah Üçgen, Interdental Papilla, Hyaluronic Acid, Injectable Platelet-Rich Fibrin, Papilla Reconstruction, Black Triangle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, minimal invaziv ve cerrahi olmayan bir yaklaşımla, eksik interdental papillerin rekonstrüksiyonunda hyaluronik asit (HA) ve enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin (i-PRF) enjeksiyonlarının etkililiğini klinik olarak değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize kontrollü bölünmüş ağız klinik çalışmamıza, anterior maksilla ve mandibula bölgelerinde toplam 71 adet interdental papil kaybı bulunan, sistemik olarak sağlıklı 13 gönüllü hasta dahil edildi. Her hastada bir tarafa HA, diğer tarafa ise i-PRF enjeksiyonları 3 hafta arayla 3 defa uygulandı. Klinik parametreler olarak papil varlığı indeksi (PPI), siyah üçgen yüksekliği (BTH), siyah üçgen genişliği (BTW), siyah üçgen alanı (BTA) ve papil yüksekliği (PH) başlangıçta (T0), 1. ayda (T1) ve 3. ayda (T3) klinik fotoğraflar üzerinden ölçüldü. Ayrıca interdental kret tepesi ile interproksimal kontakt noktası arasındaki mesafe (IBC-ICP) ve keratinize doku kalınlığı (KTT) T0'da kaydedildi. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel testlerle yapıldı. Ek olarak, başlangıç anatomik parametreleri ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkileri değerlendirmek üzere korelasyon analizleri gerçekleştirildi. BULGULAR: Her iki grupta da T0'a kıyasla T1 ve T3 zamanlarında PPI, BTH, BTW, BTA ve PH değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler gözlendi. (p<0,05). Bu parametrelerde tüm takip zamanlarında gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Klinik iyileşmenin büyük kısmı 1. ayda gerçekleşti ve 3. aya kadar stabil kaldı. Daha kısa IBC-ICP mesafelerine sahip bölgelerde interdental papil rekonstrüksiyon oranı daha yüksek bulundu (r = –0.34, p = 0.005). Her iki tedavi yöntemi de hastalar tarafından iyi tolere edildi ve herhangi bir olumsuz etki bildirilmedi. SONUÇ: HA ve i-PRF enjeksiyonları, interdental papil rekonstrüksiyonunda ve siyah üçgen boyutlarını azaltmada benzer derecede etkilidir. Özellikle anatomik olarak uygun bölgelerde bu materyaller, papil eksikliklerinin estetik yönetiminde minimal invaziv alternatifler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to clinically evaluate and compare the efficacy of hyaluronic acid (HA) and injectable platelet-rich fibrin (i-PRF) injections in the reconstruction of deficient interdental papillae using a non-surgical, minimally invasive approach. MATERIALS AND METHODS: Thirteen periodontally healthy volunteers with a total of 71 interdental papilla deficiencies in the anterior maxillary and mandibular regions were included in this split-mouth, randomized clinical trial. Each subject received 3 applications of HA on one side and i-PRF on the contralateral side with 3-week interval. Clinical parameters including papilla presence index (PPI), black triangle height (BTH), width (BTW), area (BTA), and papilla height (PH) were recorded at baseline (T0), 1 month (T1), and 3 months (T3). The distance between interdental bone crest and interproximal contact point (IBC-ICP) and keratinized tissue thickness (KTT) were also recorded at baseline. Intra- and inter-group comparisons were performed using appropriate statistical tests. In addition, correlation analyses were conducted to assess the relationship between initial anatomic parameters and the clinical outcome. RESULTS: Both HA and i-PRF groups demonstrated statistically significant improvements in PPI, BTH, BTW, BTA, and PH values from baseline to T1 and T3 (p<0.05). No statistically significant differences were found between the HA and i-PRF groups at any time point (p<0.05). The majority of clinical improvement occurred within the first month and remained stable thereafter. Sites with shorter IBC-ICP distances were associated with greater interdental papilla reconstruction rate (r = –0.34, p = 0.005). Both treatment modalities were well-tolerated with no adverse effects reported. CONCLUSION: Applications of both HA and i-PRF appear to be similarly effective in interdental papilla reconstruction and reducing black triangle dimensions. These findings suggest that both materials can be used as minimally invasive alternatives for the aesthetic management of papilla deficiencies, particularly in sites with favourable anatomical conditions.