Fonksiyonel derecelendirilmiş değişken kesitli çubuğun deformasyon analizi
Deformation analysis of functionally graded variable cross-section rod
  1. Tez No: 972872
  2. Yazar: ÖZLEM CERİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ YARIMPABUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Matematik, Engineering Sciences, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Deformasyon Analizi, Fonksiyonel Dereceli C¸ ubuklar, Pseudospektral Chebyshev Yontemi, Laplace D ¨ on¨ us¸¨ um¨ u, Modifiye ¨ Durbin Yontemi, Rotil, Sayısal modelleme, Deformation Analysis, Functionally Graded Rods, Pseudospectral Chebyshev Method, Laplace Transform, Modified Durbin Method, Rod, Numerical modelling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Eksenel yönde değişken kesit alanına sahip fonksiyonel olarak dereceli çubuğun deformasyon analizi ele alınmıştır. Elastik modül ve yoğunluk gibi malzeme özelliklerinin eksenel yönde derecelendirildiği varsayılmıştır. Bu koşullar altında geleneksel analitik yöntemlerle çözülmesi zor olan değişken katsayılı kısmi diferansiyel denklem elde edilir. Laplace dönüşümü altında, kısmi diferansiyel denklem eksenel yönde zamandan bağımsız bir sınır değer problemine dönüştürülmüş ve pseudospektral Chebyshev yöntemi ile çözülmüştür. Modifiye edilmiş ters Durbin yöntemi kullanılarak fiziksel uzaydaki yer değiştirmeler elde edilmiştir. Birleştirilmiş sayısal yöntemle elde edilen sonuçlar literatürle doğrulanmıştır. Rastgele oluşturulan kesit lanaları ve malzeme karışımın yer değiştirme dağılımları üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The deformation analysis of a functionally graded rod with a variable cross-sectional area in the axial direction is considered. Material properties such as elastic modulus and density are assumed to be graded in the axial direction. These conditions result in a partial differential equation with variable coefficients that is difficult to solve with traditional analytical methods. Using the Laplace transform, the partial differential equation is transformed into a time-independent boundary value problem in the axial direction and solved using the pseudospectral Chebyshev method. Displacements in physical space are obtained using the modified inverse Durbin method. The results obtained with the combined numerical method are validated with literature. The effects of randomly generated cross-sectional planes and the material mixture on the displacement distributions are discussed.