Fiber kumaşlar ile güçlendirilmiş mobilya elemanları köşe birleştirmelerinin dayanımlarının belirlenmesi
Determination of strength of corner joints of furniture elements reinforced with fiber fabrics
- Tez No: 972890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağaç tutkalı, Karbon lifler, Masif mobilya, Wooden glue, Carbon fibers, Massive furniture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, t tipi mobilya köşe birleştirmeleri için kayın ve meşe ahşap malzemelerinden parçalar hazırlanmış ve birleştirme işlemlerinde geleneksel tekniklerle modern güçlendirme yöntemleri birleştirilmiştir. Ahşap parçaların birleştirilmesinde, meşe, zeytin, kestane ve kayın gibi doğal ahşap türlerinden üretilen kavlelalar kullanılmıştır. Birleştirme işlemi, kavlelalı birleştirme tekniği ile yapılmış ve bu tekniği desteklemek amacıyla epoksi, PVA ve poliüretan (PU) tutkalları kullanılmıştır. Ahşap parçaların birleşim yerlerine takviye amaçlı aramid, karbon ve aramid-karbon karışımından oluşan fiber kumaşlar yerleştirilmiştir. Bu takviye, birleştirmenin mekanik dayanımını artırarak, mobilya parçalarının mukavemetini güçlendirmeyi hedeflemiştir. Takviye malzemelerinin, mukavemet açıdan birleşim yerlerine nasıl katkı sağladığı da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında, elde edilen birleştirmenin mekanik performansı çeşitli testlerle değerlendirilmiştir. Çekme dayanımı, basma dayanımı, birleştirme elastikiyeti ve moment etkisi gibi mekanik özellikler test edilerek, kullanılan malzemelerin ve tekniklerin etkinliği analiz edilmiştir. Bu testler, önerilen birleştirme yönteminin sağlamlık ve dayanıklılık açısından ne ölçüde başarılı olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak, kayın ve meşe gibi dayanıklı ahşap türlerinin kavlelalı birleştirme tekniği ile güçlendirilmesi, mobilya üretiminde daha dayanıklı ve uzun ömürlü parçalar elde edilmesini sağlamaktadır. Fiber takviyelerin kullanımı, özellikle ahşabın mekanik özelliklerini iyileştiren bir yaklaşım olarak önerilmektedir. Bu çalışma, mobilya tasarımı ve üretiminde yenilikçi tekniklerin uygulanmasına olanak tanıyacak önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the preparation of wood components for T-joint furniture corner joints using ash and beech wood materials, employing traditional techniques alongside modern reinforcement methods. The joints were made using dowels made from different types of wood, including oak, olive, chestnut, and beech. The joints were constructed using the doweling technique, which was supported using epoxy, PVA, and polyurethane (PU) adhesives. To enhance the joint's mechanical properties, reinforcement was applied to the joining surfaces using fiber fabrics made of aramid, carbon, and aramid-carbon composites. This reinforcement aimed to improve the joint's strength, ensuring higher mechanical resistance and durability. The contribution of these reinforcement materials to the aesthetics and functionality of the joint was also thoroughly examined. In the subsequent phases of the study, the mechanical performance of the assembled joints was evaluated through various tests. Tensile strength, compressive strength, joint elasticity, and moment resistance were tested to assess the effectiveness of the materials and techniques used. These tests aimed to determine how successful the proposed joining method was in terms of durability and strength. As a result, the use of durable woods such as beech and ash combined with the doweling technique has proven to produce more robust and long-lasting components for furniture production. The application of fiber reinforcements, particularly in improving the mechanical properties of the wood, is proposed as an innovative approach. This study provides valuable data for applying modern techniques in furniture design and production.