Yeni eğri çatıları ile verilen sabit ivmeli eğriler
Constant acceleration curves defined by new curve frames
  1. Tez No: 972889
  2. Yazar: FATMA ECE NACAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit ivmeli eğri, Frenet-Serret çatısı, Alternatif çatı, Bishop çatısı, Katı cisim hareketi, Constant acceleration curve, Frenet-Serret frame, Alternative frame, Bishop frame, Rigid body
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, katı cisim hareketlerinin geometrik yapıları temel alınarak sabit ivmeli eğriler araştırılmıştır. Robotik ve bilgisayar grafiklerinde önemli bir yere sahip olan bu eğriler, özellikle bir robotun uç işlevcisinin başlangıç ve bitiş noktaları arasında izlediği en uygun yolun belirlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Bu bağlamda, eğri teorisinin temel araçları olan Frenet-Serret ve Bishop çatıları ile alternatif {N,C,W} çatısı kullanılarak sabit ivmeli eğriler detaylı biçimde incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümünde, eğri teorisine dair temel kavramlar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde klasik çatı sistemleri ve bu sistemler arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, alternatif çatı hareketi ile sabit ivmeli eğrilerin tanımlanması yapılmış ve bu eğrilerin genel helis eğrileri ile olan bağlantısı ortaya konulmuştur. Beşinci bölüm ise sonuç kısmına ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, curves with constant acceleration are investigated based on the geometric structures of rigid body motions. These curves play a critical role in determining the optimal path followed by the end-effector of a robot between its initial and final positions, making them highly significant in fields such as robotics and computer graphics. In this context, curves with constant acceleration are examined in detail through the use of Frenet–Serret and Bishop frames, which are fundamental tools in curve theory, along with the alternative {N, C, W} frame. The first chapter of the study is devoted to the introduction. The second chapter presents the fundamental concepts of curve theory. The third chapter discusses classical frame systems and the relationships between them. In the fourth chapter, curves with constant acceleration are defined via the alternative frame motion, and their relation to general helical curves is revealed. The fifth chapter is dedicated to conclusion.