İmmediat dentin kapama ve geçici uygulama teknikleri sonrası farklı yüzey temizleme protokollerinin bağlanma dayanımına etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of different surface cleaning protocols on bond strenght after immediate dentin sealing and temporary application techniques
  1. Tez No: 972894
  2. Yazar: SİMAY KOCAAĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ UMUT ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmediat dentin kapama, makaslama bağlanma dayanımı, dentin bağlayıcı ajanlar, kumlama, yüzey temizleme protokolleri, Hava aşındırma, Makaslama, Temizlik malzemeleri, Yapıştırıcılar, Immediate dentin sealing, shear bond strength, dentin-bonding agent, air-abrasion, cleaning protocols, Air abrasion, Sanding, Shear, Cleaning materials, Adhesives
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı adeziv sistemler, geçici materyaller ve yüzey temizleme yöntemlerinin immediate dentin sealing (IDS) uygulamalarında makaslama bağlanma dayanımı (SBS) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 80 adet çekilmiş üçüncü moların oklüzal dentin yüzeyleri hazırlanarak, etch-and-rinse veya universal adeziv ile IDS tabakası oluşturulmuştur. Örnekler, kullanılan geçici materyale göre eugenol içermeyen siman veya rezin bazlı materyal olarak iki gruba ayrılmıştır. Geçici materyaller, 24 saatlik su depolamasının ardından AquaCare sistemi veya Al₂O₃ ile kumlama kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Seramik diskler rezin siman ile yapıştırılmış, SBS testleri gerçekleştirilmiş ve kırık tipleri stereomikroskopla analiz edilmiştir. Dentin yüzeyindeki değişiklikler SEM ile incelenmiş, istatistiksel analiz üç yönlü ANOVA ve Bonferroni post hoc testleri ile yapılmıştır (α=0,05). Bulgular: Adeziv, geçici materyal ve temizlik yöntemi arasında anlamlı etkileşim saptanmıştır (p<0,001). En yüksek SBS değeri OptiBond FL-Structur 2 SC-AquaCare grubunda elde edilmiştir (p<0,05). AquaCare, tüm kombinasyonlarda kumlamadan daha yüksek bağlanma değerleri sağlamıştır (p<0,001). Kumlama alt grubunda, G2 Bond -Structur 2 SC kombinasyonu G2 Bond -TempBond NE ve OptiBond FL-Structur 2 SC'ye göre daha yüksek SBS göstermiştir (p<0,05). Tüm gruplarda ağırlıklı olarak kombine kırıklar görülmüş, kırık tipleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,729). Sonuç: Yüzey temizleme yöntemi, adeziv ve geçici materyal kombinasyonları IDS restorasyonlarda bağlanma dayanımını anlamlı şekilde etkilemiştir. AquaCare, geleneksel kumlamaya kıyasla daha yüksek bağlanma sağlamış; en yüksek SBS OptiBond FL-Structur 2 SC-AquaCare kombinasyonu ile elde edilmiştir. Bulgular, klinik başarı için prosedürlerin optimize edilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Immediate dentin sealing (IDS) is widely used to improve bonding in indirect restorations, yet the effects of adhesive, temporary material, and cleansing protocol on shear bond strength (SBS) remain unclear. This study evaluated their influence on SBS in IDS-based restorations. Materials and Methods: Occlusal dentin surfaces of 80 extracted third molars were prepared and treated with either an etch-and-rinse or a universal adhesive to form an IDS layer. Specimens were assigned to two groups based on temporary material: eugenol-free cement or resin-based. After 24-hour water storage, temporary materials were removed using airborne particle abrasion or the AquaCare system. Ceramic discs were luted with resin cement, and SBS was measured. Failure modes were assessed under a stereomicroscope, and dentin surfaces were examined using SEM. Data were analyzed with three-way ANOVA and Bonferroni post hoc tests (α = 0.05). Results: Three-way ANOVA showed a significant interaction among adhesive, temporary material, and cleansing method (p<0.001). Therefore, only relevant pairwise comparisons were evaluated. The highest SBS was found in the OptiBond FL-Structur 2 SC-AquaCare group (18.0 MPa), significantly exceeding all others (p<0.05). AquaCare consistently outperformed sandblasting in all combinations (p<0.001). Within sandblasted groups, G2 Bond-Structur 2 SC had significantly higher SBS than G2 Bond-TempBond NE and OptiBond FL-Structur 2 SC (p<0.05). Mixed failures predominated across all groups, with no significant differences between failure types (p=0.729). Conclusion: Cleansing method, adhesive system, and temporary material significantly and interactively influenced SBS in IDS-based restorations. AquaCare air-abrasion consistently yielded higher bond strengths than conventional sandblasting. The highest SBS was achieved with the combination of OptiBond FL-Structur 2 SC-AquaCare. These findings highlight the importance of optimizing all procedural steps to enhance bonding effectiveness.