Nişastasız kalıplama sistemlerinde yumuşak şeker üretimi için jelatin ve pektin kombinasyonunun kullanım potansiyalinin belirlenmesi
Determination of the potential use of gelatin and pectin combinations for soft candy production in starchless molding systems
  1. Tez No: 972937
  2. Yazar: CEYDA VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAİD TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak şeker, nişastasız kalıp, optimizasyon, tekstür, Şekerlemeler, Soft candy, starchless molding, optimization, texture, Candy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Yumuşak şeker üretiminde nişastasız kalıplama sistemleri, gelişen teknolojik alt yapılar ve büyüyen nutrasötik pazarı nedeniyle giderek daha çok ilgi görmektedir. Nişastasız kalıplama sistemleri ile daha parlak ve pürüzsüz yüzeye sahip ürünler elde edilir. Ayrıca tesis kurulumu için gereken alanın standart nişastalı hatlara göre %20 daha az olması ve nişasta tozundan kaynaklanan kirlilik ortadan kalkarak enerji ve personel açısından da tasarruf sağlanması diğer avantajlar olarak sayılabilir. Bu çalışmada hızlı set sığır jelatinleri (Confixx®, Eberbach, Baden Württemberg, Almanya) ve (Simogel®, Kanaaldijk, Hollanda) ile üretilen yumuşak şekerler kontrol grubu olarak tutularak, 270 bloom sığır jelatini (Gerede Jelatin, Bolu, Türkiye) ve HM Pektin (Ceampectin Ex 4433, Pontevedra, İspanya) ile yanıt yüzey yöntemi kullanılarak nişasta kalıp gerektirmeyen yumuşak şeker üretimi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, ithal ürün olan hızlı jelleşen jelatinlerin yerel jelatin ve pektin ile ikame edilerek ekonomik avantaj sağlanmasıdır. Bu amaçla kombine dizayn kullanılarak belirlenen şartlarda üretilen ürünlerin tekstür değerleri pektin (%0-2) ve jelatin (%5,5-8) konsantrasyonlarına ve sıcaklığa (4-10℃) bağlı olarak modellenmiştir. Sertlik değerine ait oluşturulan modelin R2 değeri 0,94 bulunmuştur. Kontrol örneklerine ait sertlik değerleri 245 ve 207 g bulunmuş iken farklı oranlarda pektin ve jelatin içeren örneklerin sertlik değerleri de 130 (%5,5 jelatin)- 693 (%8 jelatin + %2 pektin) g arasında bulunmuştur. Optimizasyon neticesinde en uygun formülasyon %6,75 jelatin ve %1 pektin olarak belirlenmiş olup bu örneğim sertlik değeri de 194 g olarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular, standart jelatin/pektin formülasyonlarının nişasta kalıp gerektirmeyen üç boyutlu ya da nutrasötik yumuşak şeker uygulamalarında hızlı jelleşen jelatinlere alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Starchless molding systems in soft candy production have been attracting increasing attention due to advances in processing technologies and the rapid growth of the nutraceutical market. These systems allow the production of candies with smoother and shinier surfaces. Moreover, they offer advantages such as requiring approximately 20% less space compared to conventional starch molding lines and eliminating contamination caused by starch dust, thereby reducing energy and labor costs. In this study, soft candies produced using fast-setting bovine gelatins (Confixx®, Eberbach, Baden-Württemberg, Germany and Simogel®, Kanaaldijk, the Netherlands) were used as the control group. A starchless soft candy formulation was developed using 270-bloom bovine gelatin (Gerede Gelatin, Bolu, Türkiye) and HM pectin (Ceampectin Ex 4433, Pontevedra, Spain) through response surface methodology (RSM). The objective of the study was to replace imported fast-setting gelatins with locally sourced gelatin and pectin to achieve economic advantages. A combined design approach was applied to model the textural parameters of the samples based on gelatin (5.5–8%), pectin (0–2%), and cooling temperature (4–10°C). The regression model for hardness demonstrated a strong correlation with an R² value of 0.94. While the hardness values of the control samples were measured as 245 g and 207 g, the experimental samples containing different concentrations of gelatin and pectin exhibited hardness values ranging from 130 g (5.5% gelatin) to 693 g (8% gelatin + 2% pectin). The optimal formulation was determined to be 6.75% gelatin and 1% pectin, yielding a hardness of 194 g. The results of this study suggest that standard gelatin/pectin formulations can be effectively used as an alternative to fast-setting gelatins in starchless molded soft candies, particularly for three-dimensional or nutraceutical applications.